Moguće nove sankcije SAD protiv Rusije

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2018, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće nove sankcije SAD protiv Rusije

Dobavljači ruskog vojno-industrijskog kompleksa mogli bi se suočiti sa sankcijama SAD koje bi trebalo da uvede predsednik ove zemlje, iako su predviđeni i izuzeci.

Ovaj amandman uključen je u nacrt zakona o finansiranju američkog Ministarstva odbrane za 2019. godinu, koji je u ponedeljak objavio Odbor za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa SAD.

U tekstu amandmana se navodi da predsednik države u narednih pet godina treba da šalje odborima Kongresa izveštaj u kome su navedena „sva strana lica, ministarstva ili strukture druge države“ koja, prema informacijama Bele kuće, „prodaju, pozajmljuju ili na drugi način pružaju robu, usluge ili tehnologije licima koja pripadaju ili su pod kontrolom Vlade Ruske Federacije“, ili sa njima ostvaruje značajne transakcije.

Pritom se u nacrtu zakona precizira da se radi samo o aktivnostima koje doprinose „razvoju i proizvodnji velike vojne tehnike od strane Rusije ili tradicionalnog visokotehnološkog (nenuklearnog) oružja“.

Predsednik SAD Donald Tramp je 2017. godine potpisao nacrt zakona koji je usvojio Kongres o novim sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji i protiv lica i kompanija iz trećih zemalja koje sa njima sarađuju. Američka administracija saopštila je da namerava da primenjuje sankcije selektivno, uzimajući u obzir sopstvene nacionalne interese i interese saveznika i partnera.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.