Moguće i vanredno stanje u BiH

Izvor: B92, Beta, 08.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće i vanredno stanje u BiH

Budimpešta -- Mađarska planira da upotrebi deo strateških rezervi gasa budući da još ne dobija taj energent iz Rusije preko Ukrajine, kaže ministar energetike Čaba Molnar.

Mađarska je u sredu potrošila oko 61 milion kubika gasa

Približno trećina dnevnih strateških rezervi treba da bude oslobođena da bi dopunila druge izvore, kako bi se obezbedilo snabdevanje gasom domaćinstava i većeg dela industrijskih potrošača, rekao je Molnar.

Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strateških rezervi može da bude isporučeno dnevno približno 3,5 miliona kubnih metara gasa, dok iz komercijalnih rezervi može da se oslobodi oko 52 miliona kubika dnevno za mrežu. Takođe, oko četiri miliona kubika gasa može biti upumpano u Mađarsku preko Austrije, rekao je Molnar.

Mađarska je u sredu potrošila oko 61 milion kubika gasa, nešto manje nego što je prvobitno prognozirano, pa je distributivna kompanija "Foldgašalito Zrt" (FGSZ), deo MOL-a, ukinula ograničenja za "drugu kategoriju" industrijskih potrošača koji koriste 500-2.500 kubika na sat.

Ukoliko bude potrebno, moguć je njihov povratak za tu kategoriju, dok su ograničenja ostala za "prvu kategoriju", koja koristi više od 2.500 kubika na sat. Među kupcima "druge kategorije" mnogi su zbog ograničenja obustavili proizvodnju ili smanjili produkciju, kao na primer mađarske ispostave proizvođača guma Henkok ili fabrike automobila Suzuki.

Bez obzira na ograničenja za industriju, mađarske vlasti obećavaju neprekidne isporuke gasa stanovništvu, a za to dozvoljena upotreba strateških zaliha od 500 miliona kubika gasa. Dnevne potrebe Mađarske procenjuju se na nivou od 64 miliona kubnih metara, pa zaliha može biti dovoljno za dve-tri nedelje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U BiH vanredno stanje ako se ne reši pitanje gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2009, 02:37

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini će, ako se problem dotoka prirodnog gasa ne reši do ponedeljka, biti proglašeno vanredno stanje, saopšteno je posle sastanka zvaničnika BiH u Predsedništvu BiH...Sastanku su prisustvovali članovi Predsedništva BiH, ministri spoljnih poslova i energetike BiH, predstavnici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.