Izvor: B92, 02.Sep.2009, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća inflacija iznad planirane

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je da postoje rizici i mogućnost da projektovana inflacija izađe iz planiranih okvira.

"Rizik da inflacija izađe iz planiranih okvira, a to je 8, plus minus dva odsto, postoji i to u jednoj velikoj meri, pre svega zbog kretanja regulisanih cena, a unutar toga pre svega onoga što se tiče svetske cene benzinskih proizvoda", rekao je Jelašić.

Stručnjaci kažu da će se inflacija kretati u zadatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okvirima ekonomske politike za 2009. godinu i da će za toliko opasti standard kategorijama stanovništva čija su primanja zamrznuta.

Profesor Ekonomskog fakulteta Pavle Petrović ocenjuje i da će u idućoj godini povećanje PDV-a biti neophodno, jer je bez toga Vladina računica neodrživa.

"Mi ne samo što treba da smanjujemo javnu potrošnju u 2010. godini, mi moramo da menjamo strukturu javne potrošnje. Mi hoćemo da povećamo javne investicije, našu infrastrukturu, prema tome onaj drugi deo mora još da se smanji, a to su oni tekući izdaci", naveo je Petrović gostujući u vestima TV B92,

"Prosto mislim da će to prilagođavanje biti nemoguće, a plašim se da na kraju opet žrtva ne bude infrastruktura. Ove godine ovako relativno mali deficit od 4,5 odsto je postignut, jer su jednostavno javne investicije gurnute u stranu”, rekoa je on.

Profesor Petrović kaže da postoji realna opasnost da Srbija u skoroj budućnosti samo na ime kamata za brojne kredite izdvaja oko tri odsto bruto domaćeg proizvoda, što je skoro jednako izdvajanjima za prosvetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.