Moguća i nestašica mesa

Izvor: B92, Tanjug, Fonet, 20.Okt.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća i nestašica mesa

Beograd -- Ukoliko se hitno nešto ne preduzme do proleća, scenario nestašice mleka će se ponoviti sa mesom, upozoravaju poljopriverdnici koji gaje svinje.

Oni masovno kolju priplodne svinje jer niko ne želi da tovi svinje i pravi gubitke.

Interesovanje za tov svinja u Mačvi i Sremu, u dva najpoznatija svinjogojska kraja Srbije, nikada nije bilo slabije.

Zbog velikog izvoza kukuruza skočila je cena žitarica, a uz to i cena sojine sačme, najvažnijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proteinskog hraniva u tovu, koja je inače kod nas najviša u regionu, tako da je proizvodnja svinja neisplativa.

Dejan Simić, uzgajivač svinja iz Dublja, nije optimista.

"Ako ja uložim pola miliona evra u proizvodnju, a izgubim 60 000 - za koga ja to radim?", pita se on.

Cena prasadi pala je na 130 dinara po kilogramu, a istovremeno po toj ceni mesari koji koriste situaciju otkupljuju tovljenike.

Nelogično je da se izjednači cena praseta i odrasle svinje. Bogdan Šuljmanac iz Asocijacije poljoprivrednika objašnjava da je to pokazatelj da dolazi krah domaćeg svinjarstva.

On kaže da stočari imaju sastanak sa ministarstvom , na kom bi trebalo da se vidi kako dalje.

Pre dve godine stočari su upozoravali da je u toku pokolj krava i da neće biti mleka - što se i dogodilo.

Danas upozoravaju da neće biti svinjskog mesa - da li će ih ovog puta neko saslušati - videće se na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, zakazanom za četvrtak.

Nestašice će biti, samo je pitanje kada

Predsednik Grupacije klanične industrije Privredne komore Srbije Momir Jovanović je rekao da u toj industriji postoje ciklusi u proizvodnji koji se stalno dešavaju, u kojim se smenjuju višak i nestašica mesa.

Jovanović je ukazao da se i pored trenutno zadovoljavajuće situacije na tržištu mesa u pogledu snabdevenosti i ponude, u narednom periodu može očekivati smanjena ponuda kako zbog nepostojanja motiva za tovom stoke, a naročito svinja, tako i zbog ciklusa u proizvodnji.

"Nestašica će se sigurno opet desiti, samo je pitanje kada, i onda će opet uslediti poskupljenje, što će ponovo biti neki motiv za tovom...To su ciklusi koji se kod svinjarstva otprilike događaju najmanje dvogodišnje", objasnio je Jovanović.

On je rekao da je snabdevenost tržišta mesom sasvim dobra i da trenutno postoji čak i blagi višak te životne namirnice, jer je zbog smanjene kupovne moći stanovništva, manja i tražnja za mesom.

"To što prasad za tov ima cenu kao tovljenik, čija bi cena trebalo da bude za 20 do 30 odsto viša, jeste razlog što u nekom periodu možemo očekivati smanjenu ponudu", rekao je Jovanović i dodao da se ta cena trenutno kreće od 130 do 150 dinara po kilogramu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MOGUĆA I NESTAŠICA MESA

Izvor: Kurir, 20.Okt.2010

BEOGRAD - Ukoliko se hitno nešto ne preduzme do proleća, scenario nestašice mleka će se ponoviti sa mesom, upozoravaju stočari koji se bave tovom svinja. U toku je masivno klanje priplodnih svinja jer niko ne želi da tovi svinje i pravi gubitke...Interesovanje za tov svinja u Mačvi i Sremu, dva...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.