Moguć domino efekat bankrota „Podruma Palić”

Izvor: Politika, 29.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć domino efekat bankrota „Podruma Palić”

Ukoliko se „Podrum” ne proda kao firma koja je imala poznate brendove, nego „na parče” onda bi bankrot tog preduzeća mogao da ugrozi i firmu „Medoprodukt” koje je jamčilo kod Komercijalne banke za kredit koji je uzeo Vojin Đorđević

Subotica – Napici „koka kola”, „sprajt”, „fanta”, ”kokta”, vina „palićki rizling”, „Ciganin baron” – samo su neke od poznatih marki koje su se proizvodile u pogonima punionice sokova i vinarije „Podrum >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Palić”. Bilo je to zahuktalo preduzeće koje je cedilo vino iz grožđa sa sopstvenih 150 hektara pod lozom, a iz punionice izlazilo nekoliko miliona boca raznog pića. Rukovodstvo je tada tvrdilo da je ovo preduzeće uplaćuje najveći porez u opštini.

Od pre dva dana Privredni sud je u ovom preduzeću proglasilo bankrot jer nema načina da otplati dug od milijardu dinara, a između toga i podataka sa početka teksta je decenija tranzicionog stresa kroz koji je prošao „Podrum Palić”. Privatizacija sa mnogo afera u javnosti, počela je 2002. godine kada je država prodala 34 odsto svojih akcija koje je kupio Vojin Đorđević, a godinu dana kasnije on postaje i većinski vlasnik punionice sokova i vinarije. Preduzeće „Podrum Palić” je 2003. godine kod Komercijalne banke uzelo kredit od tri miliona evra. Taj kredit, koji je sada na ime kamata uvećan za milion evra, postao je (između ostalog) nesavladiva prepreka u opstanku firme.

U trenutku kada je 18. aprila 2008. godine proglašen stečaj „Podruma Palić” dugovi preduzeća bili su 1,6 milijardi dinara. Potraživanja i dugovanja koja su postojala unutar grupacije Đorđevićevih preduzeća „prebijena” su, pa je dug smanjen za oko 540 miliona dinara. Ostale su, međutim, obaveze prema državi u visini od (kako se procenjuje) 700 miliona dinara i otplata kredita Komercijalnoj banci. Još pre uvođenja stečaja, Vojinov brat Živojin Đorđević (takođe vlasnik više preduzeća između ostalog i vinarije „WOW”) prihvatio je da bude jemac i, kako se to kaže, pristupilac dugu Komercijalne banke i to kao vlasnik „Medoprodukta”, preduzeća sa uzgoj i preradu voća i povrća. Plan je bio da „Medoprodukt” prihvati kredit Komercijalne banke, a da se zauzvrat na njih prepiše oko polovina imovine „Podruma Palić”. Taj deo dogovora nikada nije realizovan, te, kako „Politika” saznaje i pored nastojanja stečajnog upravnika „Podruma Palić” da sklopi ugovore o proizvodnji kako bi se firma izvukla iz stečaja, to nije bilo moguće upravo pred pretnjom aktiviranja kredita koji znači bankrot.

Sada kada je bankrot i zvanično proglašen, pred Odborom poverilaca je da odluči na koji način će se „Podrum” prodati. Nedavno urađena procena vrednosti imovine (vinogradi i objekti) kaže da firma vredi 6,5 miliona evra. Odlučeno je, međutim, da se traže još tri procene vrednosti imovine kao pravnog lica, odnosno kao brenda koji je proizvodilo i punilo poznate robne marke. Ukoliko Odbor poverilaca odluči da se „Podrum Palić” prodaje kao pravno lice, novi kupac dobiće „čisto” preduzeće, a novac od prodaje odlazi u stečajnu masu iz koje se prvo namiruju troškovi stečajnog postupka, potom se za oko 50 zaposlenih kojima preduzeće duguje zaradu za poslednjih godinu i po dana isplaćuje puni iznos zaostalih zarada. Onda slede poverioci, a tu prioritet ima Komercijalna banka koja je upisala hipoteku nad objektima „Podruma”. Ukoliko Komercijalna banka iz preostale mase ne uspe da nadoknadi pun iznos kredita, onda poseže za imovinom jemca i pristupioca kreditu, a to su firme Živojina Đorđevića. Kako „Politika” saznaje, Komercijalna banka je zbog ovog kredita već stavila blokadu i na račun „Medoprodukta”, pridružujući se nizu banaka koje od ovog preduzeća potražuju više od 536 miliona dinara, a u blokadi od preko 518 miliona dinara je i vinarija „WOW”, koja je, kako se tumači, povezano pravno lice.

Iako ne izgleda ružičasto, to je, ipak, bolji „scenario”.

Ukoliko „Podrum Palić” ne uspe da nađe kupca za svoje nekada čuveno ime, već se bude prodavala samo imovina (možda i u delovima) manje novca će se sliti u stečajnu masu. Tada će obaveze jemca za kredit (Živojina Đorđevića, odnosno „Medoproduka”) biti veće.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 30/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.