Modni gigant tuži Kineze: Tvrdi da su mu ukrali dizajn

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 20:27

Modni gigant tuži Kineze: Tvrdi da su mu ukrali dizajn

Modna kompanija H&M tužila je firmu Šein u Hongkongu zato što smatra da je kineska kompanija ukrala njen dizajn i iskoristila ga za proizvodnju sopstvene odeće.

Portparol H&M-a je danas potvrdio ovu tužbu, rekavši da je Šein "u više navrata neovlašćeno iskopirao dizajn" švedske firme, a kineska kompanija je rekla da neće komentarisati slučaj koji je u toku.

Prema agenciji Blumberg, koja je imala uvid u sudski nalog iz jula 2021. godine, parnica se vodi već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duže vreme, a švedska kompanija traži odštetu i sudsku zabranu daljeg kršenja autorskih prava.

H&M je sudu dostavio fotografije desetina predmeta, od kupaćih kostima do džempera, koje prema švedskoj kompaniji dokazuju da je Šein ukrao njen dizajn.

Za sada poslednje saslušanje u Višem sudu u Hong Kongu je proteklo 21. juna, a sledeće ročište je zakazano za 31. jul. U protekle tri godine je zabeleženo više tužbi protiv Šeina zbog navodnog narušavanja prava na intelektualnu svojinu, ali retko se dešava da jedna modna kompanija tuži drugu, navodi Blumberg.

Rezultati prodaje kompanije Šein su u 2021. godini bili znatno manji nego rezultati H&M-a, ali kineska kompanija je zabeležila nagli rast prodaje zbog brzog lansiranja novih proizvoda i uspešne strategije digitalnog marketinga na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.