Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderna carinska služba uslov ekonomskog razvoja

SUBOTICA - Modernizacija i unapređivanje carinske službe i transporta predstavljaće jednu od najznačajnijih poluga budućeg ekonomskog razvoja Srbije, zaključeno je na seminaru "Razvoj carine i transporta u Srbiji" koji se održava na Paliću.

Direktor Uprave carina Predrag Petronijević istakao je u uvodnom obraćanju da je nekada glavna uloga carinske službe bila prikupljanje dažbina a da je carina danas ključna karika u lancu podrške legalnoj trgovini i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ima izuzetno važnu ulogu u bezbednosnom sistemu svake države.

"Ova služba trebalo bi da bude značajan segment u borbi protiv najvećih globalnih problema i bezbednosnih izazova - međunarodnog terorizma i transnacionalnog organizovanog kriminala. U tom smislu, carinska služba dobija istaknutu ulogu u sistemu ukupne zaštite stanovništva i okruženja u kojem živimo," dodao je on.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je standardima Svetske carinske organizacije partnerstvo carine i poslovne zajednice definisano kao jedan od osnovnih stubova razvoja i dodao da se jačanjem tog odnosa stvaraju uslovi za olakšice u trgovini i transportu i podstiče promet roba.

On je dodao da PKS omogućava da privredni subjekti uspostave partnerski odnos sa državnim organima ali i međusobno partnerstvo i povezivanje između samih privrednih subjekata.

"Takva saradnja treba da stvori bolje uslove privređivanja za sve kompanije koje se bave prekograničnom trgovinom, a to su uvoznici, izvoznici, posrednici, špediteri, prevoznici i drugi davaoci usluga od značaja za prekogranični promet", rekao je on.

Seminar su organizovali Uprava carina Ministarstva finansija i Privredna komora Srbije, u saradnji sa kompanijom DHL Internešnel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.