Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2018, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnučin: Trgovinske tenzije mogu da budu dobre za svetsku privredu

Američki ministar finansija Stiven Mnučin ocenio je danas da bi trgovinske tenzije između SAD i Kine mogle da budu dobre za svetsku privredu, suprotno onom na šta upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Naš cilj sa Kinom je vrlo jasan. To je da imamo uravnoteženiji trgovinski odnos", rekao je Mnučin u razgovoru s novinarima na margini sastanka MMF-a i Svetske banke na Baliju u Indoneziji.

Po njegovom mišljenju, ako bi to uspelo to bi bilo dobro za američke >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kompanije i radnike, za Evropljane, za Japan i za sve američke saveznika, kao i za Kinu.

"Naš cilj je da se poveća izvoz i da se uspostavi uravnoteženiji, ravnopravniji odnos da bi naše firme mogle da posluju pod uslovima sličnim onim koji su na snazi u SAD-u", dodao je Mnučin.

Trgovinske tenzije između Vašington i Pekinga, ali takođe i između SAD i EvVrope, pojačale su se poslednjih meseci uvođenjem američkih carina na kineske proizvode i uzvratnih mera Kine.

Vašington je dosad uveo dodatne carine na 250 milijardi dolara kineskog uvoza, a Peking je uzvratio uvodeći carine na američke proizvode vredne 110 milijardi dolara.

MMF je ove nedelje na početku sastanka na Baliju smanjio svoje predviđanje rasta navodeći povećanje rizika, uključujući i spor između SAD i Kine.

Pominje se mogući susret američkog presednika Donalda Trampa i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga na samitu G20 u novembru ali Mnučin je rekao da još nije doneta odluka o tom susretu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Članice MMF-a se obavezale da će ojačati dijalog o trgovini

Izvor: Capital.ba, 13.Okt.2018

NUSA DUA – Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da su se članice obavezale da će se uzdržati od konkurentne devaluacije valuta i da će ojačati dijalog po pitanju trgovine. Sporazum je postignut u vrijeme kada je američki ministar finansija Stiv Mnačin izrazio zabrinutost zbog...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.