Mnogi su pričali o vetroparkovima u Srbiji - oni su ih napravili, a sad prodaju akcije za 500 dinara

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2018, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogi su pričali o vetroparkovima u Srbiji - oni su ih napravili, a sad prodaju akcije za 500 dinara

Od svih obnovljivih izvora energije, energija vetra predstavlja najbrže rastući izvor.

Čovek je od vetra napravio saveznika, počevši još od pomorskih plovidbi, a prvi pisani podaci govore o vetrenjači izgrađenoj u Persiji 947. godine. Veruje se da su vetrenjače korišćenje u Kini i Japanu još pre 3000 godina. Na tlu Evrope vetrenjače su se pojavile u 12. veku, a za proizvodnju električne energije, snaga vetra se koristi od 19. veka.

Evo važnih informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje treba da znate o zelenoj energiji:

A gde je Srbija?

Zahvaljujući reljefnim osobinama, Srbija je sa više strana pogodna za proizvodnju „vetrovite“ električne energije: najpovoljnija su košavska područja južni Banat i istočna Srbija, istočna strana Kopaonika, Zlatibor, Pešter, doline reka Sava, Dunav i Morava.

Prvi vetropark u Srbiji otvorila je kompanija Fintel Energija pre tri godine u Kuli. To je bilo prvo postrojenje koje se sastoji od tri vetrogeneratora visine 178 metara za proizvodnju struje pomoću vetra. Fintel Energija je već čitavu deceniju pionir u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu i danas predstavlja najznačajnijeg nezavisnog proizvođača električne energije na energetskom tržištu Srbije. Do danas, izgradila je i pustila u rad prva dva vetroparka u Srbiji i započela izgradnju trećeg koji predstavlja jednu od najvećih investicija do sada u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Prva faza vetroparka Košava sastojaće se od 20 vetrogeneratora i proizvodiće električnu energiju dovoljno da zadovolji potrebe  45 hiljada domaćinstava.

-Vetroparkovi su budućnost Srbije. Prednost vetra je u tome što, pri proizvodnji struje, ne emituje ugljen-dioskid, ne zagađuje vazduh i ne deluje negativno na ozonski omotač. Energija vetra je najčistija moguća energija - kaže Petar Kovačević, projekt menadžer Fintel Energije.

Osim kao inovator i ulagač u zdravu budućnost Srbije, ova kompanija je nedavno povukla potez kakav srpska berza nije doživela od 1940. godine: započela je realizaciju prve inicijalne javne ponude akcija (IPO). Kompanija nudi na prodaju šest i po miliona običnih akcija po ceni od 500 dinara po akciji. Upis i uplata akcija može se izvršiti do 29.10.2018. godine.

Mnogi su PRIČALI o vetroparkovima. Oni su ih NAPRAVILI. I zašto ne biste i vi bili vlasnik vaše budućnosti?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.