Mleko skuplje od septembra

Izvor: Politika, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mleko skuplje od septembra

"Imlek" će povećati cene za dva do četiri odsto

Posle mesa, hleba i ulja, još jedna od osnovnih životnih namirnica će poskupeti. Kompanija "Imlek", najveći domaći proizvođač mleka, najavila je poskupljenje od dva do četiri odsto. Nove cene, saopštavaju iz ove kompanije, primenjivaće se od 1. septembra. "Sirovo mleko biće skuplje od 12 do 15 odsto. Kao odgovorna kompanija, kako prema farmerima, tako i prema potrošačima, odlučili smo da povećanje cena sirovog mleka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samo delimično prenesemo na cenu finalnih proizvoda. To znači da će cene tih, finalnih proizvoda biti povećane u proseku samo za dva do četiri odsto. Zadržaćemo iste kriterijume kvaliteta, a poskupljenje je posledica novonastale situacije u primarnoj proizvodnji, koja je, između ostalog, dodatno pogođena sušom", kaže se u saopštenju i dodaje da to nikako ne znači da će se potrošačima zakidati na kvalitetu.

Litar sterilisanog "Imlekovog" mleka sada se u "Maksiju" prodaje po ceni od 64,9 dinara, pola litara staje 35,9 dinara, dok četvrtina litra košta 22,5 dinara.

Priča o poskupljenju pokrenuta je pre nekoliko nedelja kada su mlekari zatražili cenu veću za čak sedam do osam dinara po litru. Iz "Imleka" su i ranije najavljivali da će cene podići za 1,6 dinara po litru. Neke mlekare iz unutrašnjosti Srbije već su podigle cene mleka i najavile nova poskupljenja.

Inače, mleko je poskupelo i u regionu, ali i na svetskom tržištu.

Poskupljenje je, između ostalog, izazvano i sve većom tražnjom za tim proizvodom na kineskom tržištu. Razlog se krije i u rastu cene stočne hrane i padu zaliha u Evropskoj uniji, kao i u tome što Okeaniju, najznačajniji izvoznički region za mleko, pogađa suša.

Od novembra prošle godine do aprila ove, svetske cene mleka povećane su u proseku za 46 odsto, izveštavaju strane agencije.

A. N.

[objavljeno: 17.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.