Mladić sa Balkana - heroj norveške industrije

Izvor: B92, 28.Jan.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić sa Balkana - "heroj norveške industrije"

Haris Jašarević, poreklom iz hercegovačkog gradića Prozora, mladić je o kome se proteklih dana u norveškim medijima mnogo piše i govori i to sa velikom razlogom

Naime, još 2017. godine Haris je uspešno završio master studije na Univerzitetu u Haldenu, a sam odabir mastera, kao i činjenica da je sa smera robotike bio prvi student koji se odlučio za takvo nešto još tada su privukli pažnju.

Naravno, kako to obično biva u naprednim i razvijenim zemljama, Harisovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znanje i sposobnost nisu ostali samo mrtvo slovo na papiru. Vrlo brzo je dobio priliku da se zaposli i svoje ideje i vizije pretoči u praksu. Radno je angažovan u jednoj od najvećih norveških firmi koja se bavi proizvodnjom slatkiša i grickalica. Radi kao inženjer i šef projekta za automatizaciju i robotizaciju fabrike. Znanje sa master studija ugradio je tako što je za samo godinu dana u pogon uveo nekoliko robota i mašina koje su, s jedne strane, smanjile broj radnika a, s druge, znatno poboljšale i unapredile proizvodnju. Jasno, na taj način je već skrenuo pažnju javnosti na sebe i dao do znanja da i te kako ima šta da pokaže i ponudi, piše Al Jazeera.

Ni Univerzitet u Haldenu nije ostao imun na Harisov uspeh. Prateći razvoj situacije, iskoristili su prvu priliku i ponudili mu angažman, pa pored poslovnih obaveza u firmi, Haris vrlo uspešno radi i kao predavač na svom univerzitetu gde predaje na predmetu "Primenjena robotika".

Jedna od karakteristika razvijenih i prosperitetnih zemalja ogleda se i u tome što organizovano i sistemski prate ljude koji u određenim oblastima mogu dati značajniji doprinos, rukovođeni motom da je čovek najbolji resurs. Tako je i u slučaju Norveške. Tamošnji Institut za tehnologiju (NTI), organizuje takmičenje kroz koje bira najuspešnijeg pojedinca kome na kraju pripadne laskavo priznanje "Heroj norveške industrije“. Takmičenje se sprovodi na nivou cele države, a stručni žiri sačinjavaju renomirana imena norveške industrije.

Takvo takmičenje organizovano je i za 2018. godinu. U najužem izboru ostalo je šest kandidata koji su predstavljali projekte i firme u kojima rade. Među njima se našao i Haris Jašarević. Ipak, njegov izbor u uži krug kandidata za priznanje bio je poseban iz barem dva razloga. Haris je bio ubedljivo najmlađi od svih preostalih kandidata, a i vremenski period od svega godinu dana koliko je bilo potrebno da patentira svoje zamisli i dokaže se kao budući potencijal.

Za žiri nije bilo dileme pa je doneta očekivana odluka, "Heroj norveške industrije" za 2018. godinu je Haris Jašarević.

Nesumnjivo je da će mu laskavo priznanje biti samo dodatni motiv da se dalje dokazuje i unapređuje ambijent u kome deluje. Sa znanjem kojim raspolaže i energijom i predanošću koje ga krase, očekivati je da je reč samo o početku blistave karijere koja stoji pred ovim mladim čovekom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.