Mišković kupio i „Geneks”

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković kupio i „Geneks”

Vlasnik „Delte” kupio „Geneksovu” imovinu u Novom Beogradu za 148,8 miliona evra, pobedivši na javnom nadmetanju kompanije Filipa Ceptera i Miodraga Kostića, koje su nastupale zajedno, kao i grčki „Lampas”

Svom poslovnom carstvu Miroslav Mišković dodao je juče i hotel „Kontinental”, „Apartmane”, teniske terene, energanu..., praktično postavši vlasnik celog Bloka 20. U neposrednoj blizini tih objekata su, naime, poslovna zgrada Delta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << holdinga i novi hotel „Interkontinental” koji taj biznismen gradi pored nje.

Za ovu prodaju „Geneksove” imovine „na parče” Mišković će platiti 148,8 miliona evra, koliko je njegov predstavnik izlicitirao na jučerašnjem javnom nadmetanju. Vlasnik „Delte” je ovde nastupao u konzorcijumu svoje firme „NBG propertis” i holandske „IHG menadžment”, koja je, zapravo, ispunila tenderske uslove u ovoj prodaji, jer upravlja lancima hotela „Interkontinental”, „Kraun plaza”, „Holidej In”.

U nadmetanju je ovaj konzorcijum bio uspešniji od zajedničkog nastupa Filipa Ceptera i Miodraga Kostića, uz pratnju španskog hotelskog lanca „Barčelo”, ali i grčke „Lampse” koja je većinski vlasnik „Hajata”, a nedavno su pazarili i „Ekscelzior”.

Početna cena bila je 91.800.999 evra, a toliko je, kao najvišu od sva tri učesnika, ponudio prilikom slanja prijave konzorcijum koji je predvodio biznismen Filip Cepter. Ponude su otvorene neposredno pred nadmetanje. Tokom licitacije cena je povećavana za po tri miliona evra, a prvi su od kupovine odustali Grci. Njihov izvršni direktor Nikolas Dandolos je kasnije izjavio da je cena, računato i prema potrebnom iznosu za investicije, bila previsoka.

Direktor „Delta rijal estejta” Dejan Racić, zastupnik kupca, rekao je posle nadmetanja da je kupovina hotela „Kontinental” bila strateški interes za tu kompaniju, s obzirom na to da imaju dogovor sa američkom korporacijom „Interkontinental” o zajedničkom nastupu na tržištu Srbije. On je podsetio da je „Delta” prošlog maja potpisala ugovor sa „Interkontinentalom” o izgradnji novog hotela pod njihovim brendom, pored zgrade Delta holdinga na Novom Beogradu.

– Za hotel „Kontinental” dogovorili smo se da idemo sa brendom „kraun plaza” – rekao je Racić i dodao da će biti potrebno četrdesetak miliona evra kako bi taj hotel bio doveden na nivo odabranog brenda. Obaveza „Delte” biće da u prvoj godini zadrže svi zaposlene, kojih je sada 550.

Direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić rekla je da je zadovoljna izlicitiranom cenom, ali da je ona znatno manja od dugova „Geneksa”, koji se procenjuju na oko milijardu evra. Ona je najavila da se krajem maja može očekivati ponovljen tender za imovinu na Kopaoniku, kao i još nekih delova imovine „Geneksa”, a krajem godine bi trebalo da usledi i prodaja „Geneks” kule u Novom Beogradu.

Kupac „Genksove” imovine obavezan je da zatraži saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije i, ako je dobije, procenjuje se da bi u roku od mesec dana mogla da usledi uplata kupoprodajne cene.

Predsednica Udruženja radnika i penzionera „Geneksa” Zorica Sekulovski izjavila je da je ova imovina prodata daleko ispod tržišne cene, da joj je vrednost desetostruko veća, kao i da je namerno obezvređena. Prema njenim rečima, pljačka kapitala je obavljena preko privatizacije i trgovinskih sudova koji su namerno prolongirali procese koje su pokrenuli radnici „Geneksa”.

Kupljeni kompleks je u Novom Beogradu, pored hotela „Kontinental” u kojem je održano nadmetanje. Obuhvata CG apartmane i poslovni prostor, poznate kao Geneks apartmani, tenisku halu i energanu, ukupne površine 72.225 kvadratnih metara.

Uslov za preuzimanje objekata u Beogradu je brend u gradskom hotelijerstvu, nivoa četiri internacionalne zvezdice, a obaveze su zadržavanje funkcije hotela i poslovno-rezidencijalnih apartmana najmanje 20 godina i obezbeđenje nivoa od četiri zvezdice u roku od tri godine od dana preuzimanja.

Jovana Rabrenović

--------------------------------------------------------------------------

Mišković proširio carstvo

Prošle godine bio je na 891. mestu „Forbsove” liste najbogatijih ljudi sa još pedesetak privrednika čija se imovina procenjuje na po milijardu dolara

Vlasnik kompanije „Delta”, koja stoji iza kupovine imovine kompanije „Geneks” u Beogradu, Miroslav Mišković poseduje veliki broj preduzeća i nekretnina i bavi se maloprodajom, agrarnom proizvodnjom, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, finansijskim i uslugama osiguranja.

Miškovićeva kompanija „Delta” osnovana je početkom februara 1991. godine i imala je pet članica – „Delta M”, „Delta banka”, „Delta osiguranje”, „Delta sport” i „Delta MC”. Nakon toga Mišković je svaku od ovih pet kompanija razgranao na mnogo manjih poslovnih grupa.

Samo „Deltu M” čine „Delta In”, „Delta Auto”, DMD, „Delta Internacional”, „Madži”, „Detmile”, „Delta Agrohemija”, „Delta Invest”, „Delta Agrar”, „Delta Funghi”...

U vlasništvu Miškovića je veći deo maloprodaja u Srbiji, lanac prodavnica „Maksi”, „Pekabeta” i „Ce market”, dok je u većim gradovima sve više hipermarketa „Tempo” koji su takođe u njegovom vlasništvu.

Ima ekskluzivan ugovor sa ruskom kompanijom „Intersport”, a automobili „fijat”, „alfa romeo”, „lanča”, „honda”, „reno traks”, BMW, kozmetika „nivea”, sportska oprema „najk”, garderoba „zara”, „mango” i „jana”, kao i brojni prehrambeni proizvodi, dolaze u Srbiju preko Miškovićevih firmi.

Strateški je partner sa „Đenerali grupom” i kroz firmu „Delta Đenerali osiguranje” prodaje osiguranja raznih vrsta.

Vlasnik je i najvećeg tržnog centra na Balkanu – „Delta sitija”, koji se nalazi na Novom Beogradu i veličine je 15 fudbalskih terena.

Izgradnja velikog tržnog centra planirana je i na zemljištu koje je nekad pripadalo preduzeću „Autokomanda”, a koje je Mišković kupio na aukciji.

Takođe, njegove firme grade multipleks bioskop, kuglanu, igraonice za decu i fitnes centar, raznovrsne tematske restorane i kafiće.

Poseduje obradivo poljoprivredno zemljište u Srbiji, proizvodi i trguje kukuruzom, pšenicom, proizvodima od uljarica i stočne hrane, suncokretom, sirovim i jestivim uljem, bavi se i preradom mesa.

Miškovićeve firme i fabrike trguju i proizvode pesticide, mineralna đubriva, granulate, gume, viljuškare, motorna ulja, antifriz, akumulatore i rezervne delove za bicikle.

Miroslav Mišković je rođen 1945. godine u selu Bošnjanu, u opštini Varvarin. Završio je Ekonomski fakultet.

Radio je u nekadašnjoj „Jugobanci” u Kruševcu, a 1987. imenovan je za generalnog direktora hemijske industrije „Župa” u Kruševcu, gde je do tada bio pomoćnik generalnog direktora za finansije.Prošle godine je bio na 891. mestu „Forbsove” liste najbogatijih ljudi. Prema tom magazinu, Mišković je delio 891. mesto sa još pedesetak privrednika čija se imovina procenjuje na po milijardu dolara.

Ove godine na toj listi nema nikoga iz Srbije niti iz država nastalih raspadom bivše SFRJ.

Tanjug

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.