Misija MMF u novoj poseti Srbiji: Ovo su dve najvažnije tačke razgovora

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2019, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija MMF u novoj poseti Srbiji: Ovo su dve najvažnije tačke razgovora

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stiže u novu posetu Srbiji, a predstavnici srpskih vlasti i ekonomisti saglasni su u procenama da će ovo biti jedan uspešan sastanak, bez mnogo razlika u stavovima i ocenama.

Očekuje se potvrda ekonomskih rezultata Srbije, kao i saglasnost za povećanje plata u javnom sektoru.

Iz resornog ministarstva nedavno je saopšteno medijima da će ovo biti standardna poseta, kao i da se rebalans budžeta uklapa u zacrtane kriterijume >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << MMF-a. Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić veruje da će MMF dati saglasnost za povećanje plata, ali i podseća da misija Fonda nije zadovoljna kada se povećavaju plate i penzije, jer to za njih predstavlja trošak i smatraju da bi višak sredstava trebalo ulagati u investicione projekte.

Predsednica vlade Ana Brnabić najavila je da će se sa MMF-om razgovarati i o tome koliko bi moglo da bude povećanje penzija iznad već najavljenih 5 odsto.

- Dve stvari ovog puta treba imati u vidu. Jedna je vrsta aranžmana koju imamo sa MMF-om, takozvani "čuvarkuća", koji je savetodavnog karaktera, tako da ne bi trebalo očekivati da Fond ne prihvati predloge Vlade Srbije. S druge strane, Vlada je ove godine uradila nekoliko stvari koje će MMF svakako oceniti kao vrlo dobre, a tu pre svega mislim na makroekonomsku stabilnost koja je, zapravo, u fokusu ove međunarodne finansijske institucije - ocenjuje u razgovoru Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On smatra da država ima odlične rezultate u ovom segmentu i da zato ove godine i imamo vrlo visok suficit u budžetu Srbije.

- Posle dugo vremena imamo rebalans budžeta koji treba da predvidi stavke na koje će se potrošiti taj višak. Ranije su se rebalansom uglavnom tražili načini da se obezbede dodatna sredstva. To su elementi koji će iz ugla MMF-a svakako biti pozitivno ocenjeni - navodi sagovornik.

Zbog svega navedenog Savić očekuje da će ovo biti jedan relativno uspešan sastanak, na kome će MMF više hvaliti nego kritikovati, tim pre što je i kreditni rejting Srbije, kao kruna svega, u međuvremenu povećan i sada se nalazimo nadomak investicionog rejtinga.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je prilikom prethodne posete u maju ove godine da Srbija ima snažan ekonomski rast, da opada javni dug, da je inflacija niska i stabilna i da su mnoge ključne reforme sprovedene, mada neke sa kašnjenjem.

- Raspoloživi fiskalni prostor treba da se iskoristi za kapitalnu potrošnju, uz primenu rigoroznih postupaka selekcije i ocene kako bi se maksimalno podržao stabilan rast - navela je tada misija MMF-a u saopštenju na kraju posete povodom druge revizije u okviru savetodavnog aranžmana.

U cilju podrške rasta u srednjoročnom periodu preporuka MMF-a bila je da je neophodno stvaranje radne snage koja može u potpunosti da učestvuje u modernoj ekonomiji, zatim unapređenje poslovnog okruženja i jačanje korporativnog upravljanja u preduzećima.

Prema nalazima misije MMF-a, Srbija dogovoreni program sprovodi prema planu i svi kvantitativni ciljevi za kraj marta 2019. bili su ispunjeni, a ocenjeno je i da je kratkoročna perspektiva i dalje pozitivna.

Srbija i MMF su, posle uspešno završenog trogodišnjeg stend baj aranžmana, u julu 2018. godine ušli u novi aranžman "Policy Coordination Instrument" (PCI) koji nije finansijski, ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

PCI je odobren na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine.

BONUS VIDEO: KAKO JE NASTAO GASTARBAJTER? Tog oktobra 1968... (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.