Misija MMF-a od sutra u Beogradu

Izvor: S media, 07.Feb.2010, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija MMF-a od sutra u Beogradu

Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) doputovaće sutra u Beograd, povodom treće revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom, rečeno je u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Predvidjeno je da razgovori predstavnika Vlade Srbije i NBS sa delegacijom MMF-a traju od 9. do 23. februara.

MMF je 15. maja 2009. godine Srbiji odobrio kredit od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi. Do sada su povučene dve tranše tog kredita u ukupnoj vrednosti 1,12 milijarde evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Povlačenje treće tranše kredita od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a. Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini.

Sporazum predvidja i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je da Srbija iz budžeta izdvaja više novca za isplate zarada nego što je predvidjeno sporazumom sa MMF-o, kao i da "postoji zabrinutost" da neće biti ispunjen deo sporazuma koji predvidja otpuštanje više od 8.000 činovnika u javnoj administraciji.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.