Aranžman sa MMF-om kao nagrada?

Izvor: RTS, 05.Maj.2013, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aranžman sa MMF-om kao nagrada?

Srbija od MMF-a neće tražiti finansijsku pomoć, već aranžman iz predostrožnosti na tri godine. Predstojeće dogovore, kažu poznavaoci, trebalo bi posmatrati i kroz politički kontekst, tako da bi aranžman sa MMF-om usledio kao neka vrsta nagrade zbog postignutog briselskog sporazuma.

Sledeće nedelje počinju pregovori Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu. Prema najavama iz Vlade, Srbija ovog puta neće tražiti finansijsku pomoć, već aranžman iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predostrožnosti na tri godine. Dok su srpski zvaničnici optimisti kad je reč o dogovoru, stručnjaci ukazuju na to da je manjak u kasi veći od onog koji je planiran i najavljen MMF-u.

Kada je pre šest meseci boravila u Beogradu, šefica delagacije MMF-a, Zuzana Murgasova ukazala je na visok javni dug, nezaposlenost, inflaciju i upozorila da je Vladin plan da prepolovi manjak u kasi u 2013. godini preambiciozan. Ta pitanja, prema mišljenju stručnjaka, opet će se naći na pregovaračkom stolu.

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić kaže da je Srbija "izašla" sa nekih 3,6 ili 3,7 odsto deficita, a da je Fond rekao da će tolerisati i preko četiri.

"Sada je potrebno da Fond ubedimo da to možemo da realizujemo do kraja ove godine i rekao bih da ćemo i iduću godinu moći uspešno da sprovodimo. Mislim da će tu biti koncentracija razgovora", kaže Savić.

Aranžman sa MMF-om je prekinut u februaru prošle godine jer je Srbija odstupila od dogovora u vezi sa smanjenjem troškova. U međuvremenu, i pored više susreta, nakon formiranja nove Vlade, do novog dogovora nije došlo.

Međutim, predstojeće dogovore, kažu poznavaoci, trebalo bi posmatrati i kroz politički kontekst.

Radojka Nikolić, urednica magazina "Biznis" kaže da je MMF ipak jedna organizacija koja deluje i po nekim političkim parametrima.

"S obzirom na pozitivne efekte iz Brisela gde nas svi hvale da smo bili kompatibilni i da smo napravili dobar kompromis, onda će verovatno nagrada uslediti na ovoj strani, a to je sklapanje tog aranžmana sa Fondom", kaže Nikolićeva.

Ovog puta Srbija ne bi tražila novi kredit od MMF-a, već aranžman iz predostrožnosti, koji bi poslužio kao pojas za spasavanje u slučaju da se pogorša ekonomska situacija, ali koji bi se MMF postavio i kao kontrolor ekonomskih poteza.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da bi to bilo dobro za obezbeđenje finansijske sigurnosti, stabilnosti, poverenja prema inostranim investitorima.   

Čini se da za razliku od ranijih poseta ovaj dolazak delegacije iz Vašingtona zvaničnici u Srbiji dočekuju sa puno više optimizma u vezi sa tim da će pregovori biti uspešni.

Međutim, ranija uiskustva su pokazala da čelnici MMF-a više veruju situaciji na terenu nego obećanjima političara, tako da bi taj optimizam trebalo da se uzme sa rezervom.   

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Misija MMF-a sutra stiže u Beograd na dvonedeljne razgovore

Izvor: Politika, 06.Maj.2013, 10:36

BEOGRAD –Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi sutra u Srbiju i 8. maja će sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije početi razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima...Kako je rečeno agenciji Beta u beogradskoj kancelariji MMF, planirano je da Misija MMF u Srbiji boravi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.