Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija MMF-a: Neodložne korektivne mere ekonomske politike

Beograd -- Misija Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji i Crnoj Gori zaključila je da su makroekonomski uslovi u zemlji u pojedinim apektima poboljšani proteklih godina. Misija MMF-a navela je da je u razgovorima u Srbiji posebna pažnja posvećena budžetu za 2004. godinu i njegovim posledicama na makroekonomska i platnobilansna kretanja. "Dalji razgovori u ovoj oblasti biće potrebni, posebno u vezi sa usaglašenošću budžetskog deficita sa makroekonomskim ciljevima, projekcijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fiskalnih prihoda, transferima fondovima za socijalno osiguranje i odgovarajućom stopom povećanja potrošnje", navedeno je u saopštenju.

S obzirom na činjenicu da su usvajanje budžeta pratile kritike da on nije usaglašen sa MMF-om i da neće biti nastavljen trogodišnji stend baj aranžman, koji podrazmeva nove rate finansijske pomoći, ministar finansija Mlađan Dinkić kaže za B92 da je izveštaj misije MMF-a ohrabrujući: "Meni je samo žao zašto ovaj izveštaj njie bio objavljen pre nego što je bila rasprava o budžetu, s obzirom na to što bi opozicija ostala bez dobrog dela argumenata. Naime, tu se navodi zabrinutost zbog loše fiskalne politike krajem prethodne godine na šta sam ja ukazivao, jer je javna potrošnja eksplodirala faktički u poslednjih mesec i po dana prošle godine. S druge strane, govori se o tome da Srbija ima šanse da napravi dogovor sa MMF-om što je opozicija osporavala. Ja sam siguran da ćemo mi u aprilu napraviti taj dogovor i da će on biti objavljen odmah nakon godišnje skupštine MMF-a koja se održava krajem aprila u Vašingtonu."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.