Izvor: Politika, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minusi, zasad, po starom

Hoće li nove mere NBS ugroziti pozajmice po tekućim računima

Gotovo sve banke i dalje po automatizmu odobravaju pozajmice po tekućem računu, iako ih je NBS još 1. oktobra obavezala da "rezervišu" više novca za "minusaše". Bankari su se zbog toga ipak zabrinuli, pa su za danas zakazali sastanak na kome bi Udruženje banaka Srbije o novom propisu koji se odnosi na procenu kreditnog rizika trebalo da zauzme stav. Ovaj propis, koji ih zapravo tera na veće izdvajanje novca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << banke bi, naime, mogao da natera i na – novo povećanje ionako visokih kamata.

Novi propisi, naime, nalažu da banke za svaku odobrenu pozajmicu – dozvoljeni minus – moraju u obaveznu rezervu NBS da uplate i do 100 odsto pozajmljenih sredstava. Zatezanje kreditnog "kaiša" je toliko veliko da banka, prema novoj odluci NBS, lako može da odluči i da takvim klijentima uopšte ne odobri kredit za pokrivanje pozajmice po tekućem računu. Građane to, opet, može da dovede u veliku nepriliku, odnosno da ih natera da za pokrivanje minusa moraju da ostave i – celu mesečnu zaradu.

Bankari se nadaju da će NBS, ipak, popustiti i ukinuti ovako strog propis. Udruženje banaka Srbije uputilo je inicijativu NBS da se izmeni Odluka o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki, kao i Odluka o adekvatnosti kapitala, kojima se regulišu i obaveze građana po tekućem računu i kreditnim karticama. Pri tom oni ukazuju da su rezerve izuzetno visoke o čemu svedoče, kako je navedeno, i rezultati devetomesečnog poslovanja koji pokazuju da je bankarski sektor zabeležio gubitak.

Centralna banka, međutim, kao da nema nameru da povlači odluku po kojoj nema više automatskog produženja dozvoljenog prekoračenja. Kao do sada, i za ovu rigoroznu meru, koja "udara po leđima" najsiromašnijih građana, ona daje logično opravdanje: neophodno je smanjiti zaduženost i kreditinu aktivnost banaka kako bi se inflacija svela na planiranu. Guverner je samo poručio bankama da mogu na različite načine da primenjuju odluku NBS. To bi moglo da znači da zategnu uslove za dobijanje pozajmica ili da sa svojim klijentima podele zajednički teret rezerve – povećanjem kamate.

Svima koji sastavljaju kraj s krajem, od prvog do prvog, međutim, takva opravdanja malo znače. Za sve njih, a takvih je u Srbiji ogromna većina, upravo je dozvoljeni minus do sada omogućavao da koliko toliko prežive, mada je istina i da je sve njih takvo "krpljenje" kućnog budžeta mnogo koštalo.

-----------------------------------------------------------

Automatske pozajmice

U Komercijalnoj banci za sada automatski odobravaju pozajmice, a da li će biti promena znaće se posle sastanka u Udruženju banaka. U Intezi, kao i do sada, pozajmice se odobravaju na tri meseca, a uslov je da je klijent poštovao propise. Hipo Alpe Adrija banka automatski odobrava minus na šest meseci, ako je posle njenog isteka dug u okvirima dozvoljenog prekoračenja, kao i ukoliko se nije ulazilo u "crvenu" zonu. Evrobanka EFG daje pozajmicu na godinu dana, a nakon tog roka klijent podnosi zahtev za novu. Ukoliko je redovno izmirivao dugovanja, uslediće i novi dozvoljeni minus.

B. Dumić

[objavljeno: 14.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.