Izvor: Blic, 07.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minus četiri puta veći od dobiti

Domaća javna preduzeća po tradiciji su i lani ostvarila gubitak od 52,9 milijardi dinara, što je preko četiri puta veće od skromne dobiti od 11,4 milijarde dinara, pokazalo je istraživanje Republičkog fonda za razvoj. Pozitivni saldo u poslovanju čini svega 3,8 odsto ukupne dobiti srpske privrede.

Nedomaćinsko poslovanje države u Elektroprivredi Srbije koštalo je celokupnu privredu čak 7,3 odsto gubitka, a ova firma vuče nešto manje od polovine svih manjkova javnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preduzeća. Trećinu je napravilo opet loše gazdovanje države u "Železnicama Srbije”, a lošu poslovnu praksu još jednom su demonstrirali "Jat” i NIS.

"Telekom Srbije” koji standardno važi za najprofitabilniju kompaniju pod državnim upravom gura dobit javnih preduzeća sa 49,9 odsto, što je skoro dva odsto celokupne dobiti privrede. Slede ga "Pošta Srbije” i Aerodrom "Nikola Tesla”.

Na problem rentabilnosti javnih preduzeća ukazuje i kumulirani gubitak od 371,8 milijardi dinara, što je 38 odsto ukupnog prihoda javnih preduzeća, navodi Republički fond za razvoj. Najveći kumulirani gubitak opet ima EPS od 200 milijardi dinara i "Železnice Srbije” od 110,4 milijardi dinara, što je 83,5 odsto kumuliranog gubitka javnih preduzeća.

Kako je pokazalo istraživanje, javna preduzeća posluju u uslovima nelikvidnosti, pa čak i pored trenda pada u strukturi ukupnih obaveza od 2001. godine, javna preduzeća su konstantno izložena kreditnom riziku - većina otplaćuje samo visoke kamate na ime odobrenih kredita.

Najveću zaduženost - 86,6 odsto ukupnih obaveza javnih preduzeća imali su EPS, "Telekom”, "Putevi Srbije”, NIS i "Železnice Srbije”. Dužnička kriza i odsustvo dugoročne finansijske ravnoteže posebno je izražena kod Podzemne eksploatacije uglja Resavica i nesolventnih javnih preduzeća "Srbijagasa” i "Jata”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.