Ministarstvo: Vrednost infrastrukturnih radova prošle godine veća nego 2013. za 100 milijardi

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2018, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Vrednost infrastrukturnih radova prošle godine veća nego 2013. za 100 milijardi

Vrednost izvedenih radova na infrastrukturnim projektima u 2017. godini iznosila je 292 milijarde dinara, što je za preko 100 milijardi dinara više nego u 2013, a to povećanje ostvareno je najviše zahvaljujući ubrzanoj izgradnji novih puteva i pruga, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema najnovijim podacima iz godišnjaka Republičkog zavoda za statistiku, sa podacima iz 2017, kako se navodi, vrednost izvedenih građevinskih radova >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u prošloj godini bila je 54 odsto veća u poređenju sa 2013. godinom, kad je iznosila 190 milijardi dinara.

"Od kako je Vlada Srbije pre četiri godine postavila razvoj infrastrukture kao strateški cilj, ubrzala realizaciju započetih i pokrenula nove projekte u drumskom i železničkom saobraćaju, ukupna vrednost građevinskih radova u saobraćajnoj infrastrukturi povećana je čak 66 odsto. Ovo povećanje ostvareno je velikim delom zahvaljujući efikasnijem korišćenju raspoloživih sredstava i boljem upravljanju projektima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je vrednost izvedenih građevinskih radova na izgradnji železničke infrastrukture povećana za četiri godini skoro tri puta, ili 273 odsto, dok je u putnoj infrastrukturi povećana 102 odsto, a u izgradnji tunela 99 odsto.

U ukupnoj vrednosti izvedenih građevinskih radova sa više od 50 odsto, svake godine učestvuju projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Prema dostupnim podacima o vrednosti izvedenih radova, kao i ostvaren rast BDP u prvih šest meseci 2018. od 4,8 odsto, pokazuju da se pozitivan trend iz prethodnih godina nastavlja i u ovoj godini, kao i da investicije u saobraćajnu infrastrukturu predstavljaju jedan od glavnih pokretača privrednog rasta Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.