Ministarstvo: Pregovori, a ne protesti su rešenje za radnike Goše

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2017, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Pregovori, a ne protesti su rešenje za radnike Goše

Ministarstvo privrede saopštilo je, povodom najave radnika fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, da će 22. avgusta protestovati ispred Vlade Srbije da su pregovori, a ne protesti rešenje za njihove probleme.

Ministar privrede Goran Knežević je danas u saopštenju još jednom pozvao vlasnika fabrike - kompanije Lisnart holding limited da sednu za sto, kako bi zajednički došli do najboljeg rešenja za radnike "Goše".

Ministarstvo je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << navelo i da "u potpunosti razume" težak položaj radnika "Goše" koje je "prethodni vlasnik ŽOS Trnava iz Slovačke ojadio za oko 20 plata i nije uplaćivao doprinose".

Istovremeno je ukazalo i da je "veoma iznenađeno" najavom protesta radnika Goše, inače privatne kompanije u vlasništvu Lisnart holding limiteda, čijim radnicima je država pomogla koliko je mogla.

"Iako je 'Goša' u potpunosti privatna kompanija, država je učinila sve, u skadu sa zakonom, kako bi pomogla radnicima", navelo je ministarstvo.

To ministarstvo je ukazalo i da su "pre nepunih mesec dana predstavnici sindikata javno poručivali da im je država, koja i nema vlasničkog udela u toj firmi sa sedištem na Kipru, dala izuzetno korektnu ponudu".

"Nejasno je zašto bitno menjaju poruku koju su nedvosmisleno poslali pre samo mesec dana, ponovo traže pomoć države i najavljuju proteste", ukazuje se u saoštenju.

Obezbeđena im je, između ostalog, jednokratna novčana pomoć od 60.000 dinara po zaposlenom, a zdravstvene knjižice su overene do 30. septembra 2017. zahvaljujući uplati od 6,5 miliona dinara iz budžeta Srbije.

Radnici fabrike šinskih vozila Goša nedavno su najavili da će 22. avgusta protestovati ispred Vlade Srbije jer im poslodavac nije isplatio zaostale zarade i ništa ne čini da obezbedi uslove za nastavak proizvodnje.

Zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je tu fabriku početkom aprila ove godine prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić: Vlada je učinila sve što je mogla za "Gošu"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Avg.2017

Povodom najave štrajkača "Goše" da će u utorak protestovati ispred Vlade Srbije, premijerka Ana Brnabić je rekla da je za ovu fabriku "Vlada učinila i više nego što je zakonski mogla da uradi". Podsetila da je fabrika "Goša" 2007. godine privatizovana, a 2012. godine je prestala svaka obaveza...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.