Izvor: B92, Beta, 14.Jul.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Povećati otkupnu cenu

Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je na Udruženje hladnjačara da poveća akontnu cenu pri otkupu malina

Ministarstvo je saopštilo da je s predstavnicima 12 hladnjača održan sastanak na kome je dogovaran način daljeg otkupa voća u Srbiji. U saopštenju se precizira da je na juče održanom sastanku Ministarstvo poljoprivrede apelovalo na Udruženje hladnjačara da se poveća akontna cena pri otkupu malina, a da se nakon prodaje robe na inostranom tržištu, uradi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i konačni obračun i napravi kalkulacija dobiti.

Na sastanku u Ministarstvu zaključeno je da će poljoprivredna inspekcija nastaviti da kontroliše kvalitet malina pri otkupu i skladištenju robe, ali i da kontroliše otkup malina od nakupaca, kao i bilo koji vid otkupa i prometa voća izmedu nakupaca i hladnjačara.

Zaključeno je i da u najkraćem roku treba doneti novi pravilnik o otkupu voća, povrća i zaštićenih vrsta divlje flore i gljiva na veliko, kojim će se definisati uslovi bavljenja otkupom.

Pravilnikom bi trebalo da se definišu uslovi koje treba da poseduje firma da bi dobilo dozvolu za rad, a koji se odnose na opremljenost objekta, prostorija i opreme za otkup voća, kontrolu kvaliteta i klasiranja robe, zapošljavanje radnika sa odgovarajućom stručnom spremom.

U novom pravilniku bi trebalo da se definiše način plaćanja preko računa, vidljivo isticanje otkupne cene sa rokom plaćanja, kao i adekvatna prateća dokumentacija koja će obezbediti sledljivost proizvoda, kao dokaz da je voće i povrće koje je stavljeno u promet bezbedno, zdravstveno ispravno i u skladu sa uslovima kvaliteta.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno ući u sistem javnih skladišta pri otkupu voća i povrća, čime bi se omogućio plasman robe na inostrano tržište u najpovoljnijem trenutku, kako za proizvođače, tako i za otkupljivače.

Na sastanku su bili predstavnici otkupljivača iz Zlatiborskog, Moravičkog, Mačvanskog, Raškog, Nišavskog i Topličkog okruga i iz hladnjača "Sirogojno", "Arilje", "Frukom", "Stanić", "Flora", "Agropartner", "Lučani, "Zadrugar", "Mondi", "Frigonais", "Frigopaun" i "Libertas".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apel na hladnjačare za povećanje akontne cene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2009

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je na Udruženja hladnjačara da se poveća akontna cena prilikom otkupa maline, a nakon realizacije, odnosno prodaje robe na inostranom tržištu da se izvrši i konačni obračun i napravi kalkulacija dobiti, saopšteno je danas...Kako se navodi, na sastanku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.