Ministarka izmišlja? Kakav bankrot? Odakle njoj to?

Izvor: B92, 24.Maj.2023, 08:22

Ministarka izmišlja? "Kakav bankrot? Odakle njoj to?"

Republikanci u američkom Kongresu osporili su najavu ministarke finansija Dženet Jelen da će američka vlada ostati bez novca 1. juna.

Takođe su osporili i predviđanje neizvršenja obaveza, što, kako tvrde, umanjuje hitnost povećanja gornjeg limita duga.

''Želeli bismo da vidimo više transparentnosti o tome kako su došli do tog datuma. Izgleda da se sada čuvaju i otvaraju vrata za pomeranje tog datuma'', rekao je lider većine u Predstavničkom domu Stiv Skaliz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon današnje runde razgovora o povećanju duga.

Neimenovani republikanski predstavnik u Kongresu je rekao da veruje da bi SAD prvo trebalo da prestanu da isplaćuju plate državnim zvaničnicima ako ministarstvo finansija iscrpi zalihe za plaćanje računa pre nego što Kongres odobri dalja zaduženja, prenosi Blumberg.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer odbacila je pokušaje republikanaca da umanje opasnost od neizvršenja obaveza.

''Svi razumeju da bi posledice prvog neizvršenja obaveza u istoriji bile teške za američki narod i američku ekonomiju. To bi uništilo čak osam miliona radnih mesta, izazvalo recesiju, uništilo penzione račune, povećalo troškove, oštetilo našu međunarodnu reputaciju“, rekla je Žan-Pjer.

Pročitajte više:

Neviđeni haos u SAD: Svetu se primiče "smrtonosna kombinacija"

"Hitno..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.