Ministarka: MMF nema alternativu

Izvor: B92, 16.Sep.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka: MMF nema alternativu

Beograd -- Program Srbije sa MMF-om nema alternativu, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović i ocenjuje da Srbija ne može da ima mnogo niske poreske stope.

Program Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom nema alternativu i mora biti nastavljen, ne samo zbog kredita i drugih međunarodnih finansijskih institucija, već i zbog komercijalnih kredita i stanja na finansijskom i deviznom tržištu, izjavila je ministarka Dragutinović.

Ona je dodala da, imajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vidu strukturu budžeta, Srbija ne može da ima mnogo niske poreske stope, kao i da poreski sistem treba menjati i učiniti ga pravičnim.

Dragutinovićeva je napomenula da je Mađarskoj, pri sklapanju aranžmana sa MMF-om za narednu godinu, odobren budžetski deficit od skoro četiri odsto a, prema njenim rečima, finansije Srbije su u mnogo boljem stanju nego u Mađarskoj.

Ministarka finansija smatra da zbog strukture budžeta, u kome se 35 odsto bruto društvenog proizvoda izdvaja za investicije, zdravstvo i školstvo, a 65 odsto za ostale rashode države, nije moguće da Srbija ima niske poreske stope.

"Kad sve to saberete, nešto na šta smo mi navikli, a imamo demografsku strukturu, obrazovanje, zdravstvo i javne investicije, to je već preko 35 odsto društvenog proizvoda. Sve ostalo je u onoj razlici. Dakle, ja ne mislim da Srbija može da ima mnogo niske poreske stope", objasnila je Dragutinovićeva.

Saradnici Ekonomskog instituta procenjuju da bi za očuvanje ravnoteže javnih finansija, posle izlaska iz ekonomske krize, bilo poželjno da se sadašnji udeo potrošnje u bruto društvenom proizvodu (BDP) od 100 odsto svede na 75 do najviše 80 odsto.

"Vi imate BDP plus onaj višak uvoza nad izvozom, deficit i potrošnja je otprilike uvek bila jednaka sa BDP-om, a onaj višak koji je išao u investicije je dolazio iz deficita, i mi smo ovde sračunali ili projektovali da mora da se taj odnos promeni da potrošnja obuhvata od 75 do najviše 80 odsto BDP-a umesto 100 odsto, koliko je do sada zahvatao", kaže Stojan Stamenković iz Ekonomskog instituta.

Optimistične procene o boljitku i državne kase i građana stižu od ministra eministar ekonomije koji kaže da se krizi u Srbiji nazire kraj.

"Mislim da je kriza na zalasku, naravno još nije prošla, još će tu puno morati da se radi, ali ulazimo u sledeću godinu sa daleko više optimizma nego što smo ušli u ovu i posvetićemo značajnu pažnju onima koji su mali, međutim kreiraju mnogo radnih mesta", najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Prema najavama ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, državna uprava već bi u januaru mogla biti manja za dve hiljade zaposlenih. Marković je za dnevni list "Politika" najavio da to treba da omogući Zakon o državnim službenicima koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da bude za nekoliko dana.

Konačan broj radnika u državnoj administraciji, koji će u okviru reforme javnog sektora ostati bez posla, još međutim nije poznat. Više o toj temi možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.