Ministar optužuje mlekare za nestašicu

Izvor: Politika, 30.Avg.2010, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar optužuje mlekare za nestašicu

Saša Dragin tvrdi da Imlek povećava plasman skupljih proizvoda na račun dnevnog mleka, a optuženi to poriču

Ministar poljoprivrede Saša Dragin optužio je juče pred novinarima investicioni fond Salford da je kriv za nestašicu mleka ilustrujući tu tvrdnju podacima o plasmanu njihovih proizvoda koji pokazuju da je njihov Imlek u avgustu u odnosu na jul znatno povećao plasman skupljih proizvoda na račun kratkotrajnog mleka.

Prema ovim podacima, za prve dve sedmice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << avgusta Imlek je isporučio 648.000 litara kratkotrajnog mleka, a za ceo jul 3,14 miliona litara što po ministrovim podacima ukazuje na praktično prepolovljenje isporuka. S druge strane, u prvoj polovini avgusta kiselomlečnih napitaka su isporučili oko 5,2 miliona tona, dok je u julu ta količina bila 9,4 miliona litara, što je povećanje isporuka skupljih jogurta na mesečnom nivou od oko deset odsto.

Dvonedeljni plasman Imlekovog UHT mleka u avgustu je bio 3,5 miliona litara, a u julu 5,7 miliona litara ovog mleka s dužim rokom važnosti. I na ovom primeru ministar Dragin dokazuje veći plasman skupljeg proizvoda na račun jevtinijeg kratkotrajnog mleka.

U Imleku osporavaju tačnost ovih podataka Ministarstva poljoprivrede, čija su tri veterinara svakodnevno u mlekari.

– To uopšte nije tačno i mi nikada nismo imali plasman kiselomlečnih proizvoda od preko devet miliona litara na mesečnom nivou. Nismo povećavali proizvodnju ovih fermentisanih proizvoda i ona će u avgustu iznositi oko 7,7 miliona litara za razliku od osam miliona litara avgusta prošle godine – kaže Slobodan Petrović, direktor Imleka, dodajući da nije zabranjeno prodavati ono što donosi profit iako, tvrdi, oni nisu to radili na uštrb jevtinijih proizvoda.

Prema njegovim podacima, avgustovska prodaja dugotrajnog mleka će biti 3,2 miliona litara, a istog proizvoda godinu dana ranije 4,6 miliona litara.

Prema Petrovićevim rečima, isporuke dnevnog mleka nisu mnogo manje nego lane i deficit je oko 200.000 litara. Avgustovski plasman kratkotrajnog mleka je bio oko 2,5 miliona litara, a godinu dana ranije 2,76 miliona litara.

Znači, razlika između podataka Ministarstva poljoprivrede i Imleka je u nekoliko stotina hiljada litara mleka za dnevnu upotrebu.

Nestašica mleka je počela pre nekoliko sedmica, a mlekare su za to okrivile državu i Ministarstvo poljoprivrede koje, po njihovoj oceni, ne daje dovoljne podsticaje ovoj proizvodnji. Ministarstvo je uzvratilo optužbama da je investicioni fond Salford, koji je vlasnik Imleka i Subotičke mlekare, monopolista koji zarad buduće prodaje mlekare u Vojvodini povećava svoj profit time što jevtino plaća proizvođačima sirovinu za svoje skuplje proizvode.

J. Rabrenović

objavljeno: 31. 08. 2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Politika: Ministar optužuje mlekare

Izvor: B92, 31.Avg.2010, 02:20

Beograd -- Ministar poljoprivrede Saša Dragin tvrdi da Imlek povećava plasman skupljih proizvoda na račun dnevnog mleka, a optuženi to poriču...Ministar poljoprivrede Saša Dragin optužio je Salford da je kriv za nestašicu mleka...On je potkrepio tu tvrdnju podacima o plasmanu njihovih proizvoda...

Nastavak na B92...

Saša Dragin: Imlek povećava plasman skupljih proizvoda na račun dnevnog mleka

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Avg.2010

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Saša Dragin optužio je pred novinarima investicioni fond Salford da je kriv za nestašicu mleka ilustrujući tu tvrdnju podacima o plasmanu njihovih proizvoda. Ti podaci pokazuju da je Imlek u avgustu u odnosu na jul znatno povećao plasman skupljih proizvoda na račun...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.