Ministar finansija: Banke da prestanu s naplatom kamata malim štedišama

Izvor: B92, 23.Avg.2019, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar finansija: Banke da prestanu s naplatom kamata malim štedišama

Berlin -- Nemački ministar finansija Olaf Šolc (SPD) podstakao je raspravu o tome da li je moguće da vlada zaštiti male štediše od kaznenih kamata za depozite - ležarina.

"Štednja treba da bude nagrađena, a ne kažnjena", kazao je i dodao da nije dobra ideja da banke naplaćuju kamate za proveru računa ili za račune na novčanom tržištu.

"Bilo bi najbolje kada bi same banke to odbacile", dodao je.

Do sada su se kaznene kamatne stope za privatne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kupce, za razliku od kompanija ili investitora, ionako smatrale tabuom.

Finansijske institucije su poslednjih godina mnogo puta povećavale naknade za tekuće račune, ali uglavnom su zanemarile zatezne kamate na depozite.

Mnogo je pokazatelja da su kaznene kamate za privatne kupce nedopustive za većinu tekućih računa i za posebne račune na novčanim prekonoćnim računima.

Na primer, okružni sud u Tibingenu odlučio je pre više od godinu da na čekovnom računu s naknadom za održavanje računa nije dopuštena naknada za depozit, odnosno zatezna kamata.

Šolcova zabrana nije naišla na veliko oduševljenje potrošačkih organizacija.

"Zabrana kaznenih kamata za male štediše je dobro zamišljena, ali je sramotno rešenje", rekao je za Handelsblat Klaus Miler, izvršni direktor Saveza potrošačkih organizacija (VZBV).

Negativne kamate za postojeće ugovore već su nezakonite po mišljenju udruženja.

"Banke i štedionice s druge strane mogu podizati naknade za proveru računa, što su i učinile mnogo puta dosad", navodi.

U svakom slučaju, industrija ne razmišlja puno o zabrani kaznenih kamatnih stopa.

Nemačka bankarska industrija objasnila je da su banke i štedionice na vlastitu odgovornost izračunale cene i naknade na osnovu tržišnog okruženja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VRUĆA RASPRAVA U NEMAČKOJ Treba li zabraniti ležarine na depozite malih štediša

Izvor: Blic, 23.Avg.2019

Nemački ministar finansija Olaf Šolc (SPD) podstakao je raspravu o tome da li je moguće da vlada zaštiti male štediše od kaznenih kamata za depozite - ležarina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.