Vulin: Forenzika važan segment borbe protiv kriminala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2021, 15:12

Vulin: Forenzika važan segment borbe protiv kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas, nakon obilaska Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku, da su profesionalizam i stručno znanje zaposlenih u ovom centru važan segment u borbi protiv kriminala i brzog procesuiranja počinilaca krivičnih dela.

"Hapšenje kriminalaca, narko-dilera, ubica i njihovo sklanjanje sa ulica na dug vremenski period ne bi bilo moguće bez Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku, koji koristeći forenzičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metode i tehniku obezbeđuje čvrste dokaze koji će osigurati da kriminalci budu osuđeni“, rekao je ministar Vulin.

Srbija je, kako je istakao, zemlja u kojoj se kriminalci ne mogu skrivati od zakona, čak ni uz upotrebu savremene tehnike i uređaja, jer srpska policija ide u korak sa modernizacijom i spremna je da otkrije počinioce i najtežih krivičnih dela.

Ministar je istakao da će država nastaviti da ulaže u opremanje, ali i stručno usavršavanje zaposlenih u ovom Centru, koji na godišnjem nivou obave više od 25.000 različitih veštačenja, od DNK veštačenja, do veštačenja psihoaktivnih supstanci, otisaka prstiju, balističkih, trasoloških, informatičkih, veštačenja vozila, tragova eksplozija i požara, dokumenata i rukopisa, ali i uviđaja, obdukcija leševa i poligrafskih ispitivanja.

Ministar Vulin je naveo da su rezultati veštačenja Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku validni ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi, s obzirom da je Centar članica Evropske mreže forenzičkih naučnih instituta.

Vulin čestitao beloruskom kolegi Dan policije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije čestitao je danas Dan policije Republike Belorusije ministru unutrašnjih poslova te zemlje Ivanu Kubrakovu.

"Policijski službenici Republike Belorusije svakodnevno, bez obzira na kompleksnost i težinu izazova koji su pred njima, sa posvećenošću i odgovornošću doprinose zaštiti mira, nacionalne sigurnosti i bezbednosti građana", istakao je ministar Vulin u čestitki, saopšteno je iz MUP-a.

Odlučnost koju, kako je naveo Vulin, policijski službenici Belorusije pokazuju u prevazilaženju izazova koje nameće složena bezbednosna situacija zaslužuje pohvalu.

Podsetio je na, kako kaže, dosadašnju uspešnu saradnju srpske i beloruske policije, i istakao spremnost Srbije za nastavak saradnje specijalnih jedinica dve zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin: Hapšenje kriminalaca ne bi bilo moguće bez Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku

Izvor: Danas, 05.Mar.2021

Hapšenje kriminalaca, narko-dilera, ubica i njihovo sklanjanje sa ulica na dug vremenski period ne bi bilo moguće bez Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku, koji koristeći forenzičke metode i tehniku obezbeđuje čvrste dokaze koji će osigurati da kriminalci budu osuđeni, izjavio je...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.