Ministar Šarčević objasnio javnosti pravo stanje stvari: O jeziku odlučuju roditelji, a ne Džudžo i Ugljanin!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2019, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Šarčević objasnio javnosti pravo stanje stvari: O jeziku odlučuju roditelji, a ne Džudžo i Ugljanin!

Mladen Šarčević povodom zahteva BNV i Grada Novog Pazara da se, prilikom upisa dece u školu, jezik na kom će mališani pohađati nastavu odredi shodno nacionalnoj pripadnosti roditelja

- Roditelji odlučuju na kom će jeziku deca da im se školuju, a ne Esad Džudžo i Sulejman Ugljanin. Pokušaj da svu bošnjačku decu upišu na bosanski je provokacija i ne dešava se prvi put. I ranije sam odlazio u Novi Pazar zbog ovog problema. Svi, pa i Bošnjačko nacionalno veće, moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da poštuju zakon. Sve škole u Novom Pazaru dobiće dopis da moraju da se pridržavaju zakona i da ne mogu da upisuju decu onako kako želi BNV -ovo je izjavio ministar prosvete Mladen Šarčević, povodom zahteva koji su školama uputili BNV i Grad Novi Pazar da se, prilikom upisa dece u školu, jezik na kom će mališani pohađati nastavu odredi shodno nacionalnoj pripadnosti roditelja.

To, praktično, znači da se roditeljima uskraćuje pravo da se izjašnjavaju na kom jeziku će njihova deca pohađati nastavu. Takođe, BNV i Grad Novi Pazar traže da se u svim školama do 30. septembra sprovede ponovno izjašnjavanje roditelja, kako bi se oni, koji su se opredelili za srpski, eventualno predomislili.

Šarčević podseća da su Ugljanin i Džudžo, prethodno 2017, tražili da njihovi kontrolori "stoje nad glavom" roditeljima u školama kada se izjašnjavaju za jezik na kom će deca da uče.

- Sad su otišli korak dalje, pa traže da svako bošnjačko dete automatski uči na bosanskom, mimo volje roditelja. Svakoga ko dođe da upiše dete sekretar škole pita da se izjasni, postoji i mogućnost pisanih izjava. Nego, njima smeta što se većina bošnjačke dece izjasnila za nastavu na srpskom i direktori to poštuju - navodi Šarčević.

Inače, dodatni problem predstavlja to što su BNV i Grad Novi Pazar, u dopisu školama, obećali da će snositi troškove udžbenika na bosanskom jeziku za decu koja napuste nastavu na srpskom. To je izazvalo negodovanje među Srbima, koji se pitaju zašto će Grad plaćati udžbenike samo bošnjačkoj deci, a ne i srpskoj i zašto su njihova deca diskriminisana.

Dopis koji je upućen školama, osim predstavnika BNV, potpisala je i predsednica novopazarske skupštine Ifeta Radončić, koja je i funkcioner SDA.

Kako se nezvanično saznaje, ona je potpis na ovaj dopis stavila dok je gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac bio odsutan. On, kako je objašnjeno, boravi u Majncu, gde je prisustvovao otvaranju Islamskog centra. Takođe, kako je nezvanično rečeno, Grad ne namerava da plaća udžbenike bošnjačkoj deci, jer u budžetu nisu predviđena sredstva za takvo nešto.

Upisom dece i odabirom jezika na kom će pohađati nastavu, pozabavio se i predsednik SDA Sulejaman Ugljanin, koji tvrdi da se sprovodi diskriminacija nad Bošnjacima prilikom upisa dece u škole.

- Ove godine broj upisane dece na bosanski je dijametralno suprotan nacionalnoj strukturi stanovništva, koju prema poslednjem popisu čini oko 80 odsto Bošnjaka. Do toga je dovelo, između ostalog, to što su zaposleni u školama u većini slučajeva upisivali bošnjačku decu na nematernji - srpski jezik bez znanja njihovih roditelja - rekao je Ugljanin.

PRETI TUŽBAMA

Ugljanin je zatražio od rukovodilaca i zaposlenih u školama da do kraja ovog meseca isprave svoje greške koje se odnose na upis dece na nastavu na srpskom jeziku, jer će u suprotnom pokrenuti postupke protiv svakog pojedinca pred domaćim i međunarodnim sudovima.

BONUS VIDEO: JEZIVO! Eksperiment je pokazao da 15 od 17 dece odlazi sa potpunim neznancem, a ovo su načini na koje KIDNAPERI MAME DECU (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.