Ministar Jovanović o Otvorenom Balkanu i planu Skok u budućnost – Srbija 2027

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 13:07

Ministar Jovanović o Otvorenom Balkanu i planu "Skok u budućnost – Srbija 2027"

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio za Dnevnik RTS da će od 1. marta startovati jedinstveno tržište.

To znači da će radnici iz Albanije, Severne Makedonije moći da dođu u Srbiju i rade bez ikakvih administrativnih i drugih prepreka za te građane i njihove poslodavce, kao i da će moći slobodno da rade u Srbiji bez potrebe da imaju boravišnu ili radnu dozvolu. Isto važi i za građane Srbije kada odu u Albaniju ili Severnu Makedoniju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ideja je da imamo jedinstven digitalni sistem i da građani mogu sve da urade preko svog mobilnog telefona i preko interneta. Svako ko ima nalog na Portalu eUprava moći će istovremeno da postane i građanin Otvorenog Balkana i da dobije svoj identifikacioni broj i odmah aplicira za slobodan pristup tržištu rada. Dobro je što smo ulagali u elektronsku upravu i digitalizaciju. Zapravo, slobodan pristup tržištu rada će biti samo prva elektronska usluga koja će biti omogućena državljanima ove tri zemlje. Očekujemo da će svaka zemlja početi da razvija i neke dodatne elektronske usluge za državljane drugih zemalja“, rekao je Jovanović.

On je istakao da će prvi put ove tri države napraviti jedinstvenu bazu svih građana i svih slobodnih radnih mesta. Nacionalna služba za zapošljavanje je sastavni deo tog velikog sistema i na nacionalnim portalima će biti oglašena slobodna radna mesta i svako će moći da aplicira i bez ikakvih dodatnih administrativnih teškoća, kao da je građanin te zemlje, dođe i počne da radi.

Ministar Jovanović je u Dnevniku Radio-televizije Srbije naglasio da je plan "Skok u budućnost – Srbija 2027“ otvoren za sve koji žele da učestvuju, za sve mlade i one koji žele da se vrate iz dijaspore i pomognu u realizaciji ovog velikog projekta.

"Srbija ima dobre osnove, razvijenu infrastrukturu, pre svega prepoznat Državni data centar u Kragujevcu koji je izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima. Mi smo 2021. godine kupili prvi super računar i kapacitete tog računara za razvoj veštačke inteligencije dali naučno-tehnološkim parkovima, startapima, institutima i već imamo dobru bazu za Srbija 2027. U narednom periodu moramo značajno da širimo kapacitete Državnog data centra i već imamo spremne projekte za proširenje dodatnih modula i dodatnih blokova, kao i nove investicije u dodatne super računare, kako je najavila i predsednica Vlade Ana Brnabić“, naglasio je ministar Jovanović i dodao da će se u narednim godinama raditi na proširenju Naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, kao i da počinje izgradnja novog Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu i Inovacionog distrikta u Kragujevcu.

Jovanović je istakao da će Ložionica postati biser Beograda, centar okupljanja mladih inovatora, mladih naučnika, spoj sa jedne strane nauke, tehnologije i digitalizacije ali i spoj umetnosti i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.