Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar, "Erikson", mito i afera

Stokholm -- Švedsku kompaniju za telekomunikacije "Erikson", prema pisanju medija u toj zemlji potresa velika afera.

Mediji navode da je reč o jednoj od većih poreskih prevara, a sumnja se da je reč i o korupciji i mitu, u koji je umešan i jedan političar iz Srbije koji je trenutno u Vladi premijera Vojislava Koštunice.

Šest bivših i sadašnjih šefova u "Eriksonu", kao i jedan revizor, optuženi su da su izgradili poseban sistem plaćanja, kojim je na tajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bankarske račune u inostranim bankama isplaćeno oko 356 miliona evra. Kako prenosi dopisnik B92 iz Stokholma Manuela Peršon, list "Ekspresen" piše da tužilac navodi da je deo novca u leto 2000. isplaćen i jednom političaru iz Srbije.

Izvori bliski istrazi, na koji se listovi pozivaju, tvrde da je reč o opozicionom političaru, koji je 2000. dobio ministarsko mesto u Vladi SRJ i koji još uvek ima važno mesto u sadašnjoj Vladi Vojislava Koštunice. Međutim, listovi ne navode ime tog srpskog političara. Oni naime, pišu da je srpski političar službeniku "Eriksona" obećao da će "srediti" da švedska kompanija "Erikson" postane najuspešnija kompanija u Srbiji, ako mu za uzvrat isplate 13.000 dolara potrebnih za školovanje njegove ćerke u Americi.

Ko je zagonetna ličnost?

Jedini političar koji je posle 5. oktobra 2000. bio u saveznoj Vladi, a sada je u Vladi Srbije, je Miroljub Labus. Povodom ove afere B92 je iz Vlade dobio saopštenje njegove ćerke Milice Labus, u kome ona potvrđuje da se 2000. upisala na magistarske studije na Stanford univerzitetu, ali da je najpre poslala nekoliko molbi za stipendiju mnogim domaćim i stranim kompanijama, jer ukupan iznos za magistarske studije na tom univerzitetu iznosi 39.965 dolara. Posle nekoliko razgovora odazvali su se Fondacija "Studenica" iz Amerike i "Erikson" iz Beograda, koji su odobrili deo sredstava za magistarske studije, odnosno Fondacija je uplatila iznos od 12.500, a "Erikson" 12.000 dolara, dodaje se u saopštenju. Milica Labus navodi i da s obzirom na to da njen otac u leto 2000. nije bio ni na jednoj državnoj funkciji, nije mogao nikome ništa da obećava.

Cela afera, prema pisanju švedske štampe, otkrivena je 2003, ali je tužilac obustavio pokretanje optužnice, jer po zakonu nije bilo jasno pod kojim uslovima ministar jedne druge zemlje može biti gonjen zbog mita. Po novom zakonu od prošle godine, jasno je definisano da se strani ministar, koji u vreme svog mandata primi mito, može krivično goniti. Međutim, u slučaju aktuelnog političara, tvrdi tužilac, novac je isplaćen pre nego što je on izabran za ministra. Tužilac dalje kaže da je, s obzirom na to da je nejasno kakve je usluge političar zapravo trebalo da pruži, može tumačiti da je novac koji je primio u stvari poklon, a ne mito, prenosi Manuela Peršon.

U predstavništvu "Eriksona" u Beogradu B92 nije uspeo da dobije komentar niti više informacija o ovoj aferi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.