Izvor: B92, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mini-hidroelektrane u Srbiji

Prokuplje -- Da bi se u Srbiji sagradila mini-hidroelektrana, potrebno je između 30 i 40 dozvola i saglasnosti od različitih institucija.

Za prikupljanje svih ovih dokumenata čeka se i po nekoliko godina, a zbog zanemarivanja vodenog bogatstva godišnje izgubimo nekoliko desetina miliona evra. Dejan Đorđević iz Prokuplja je prošle godine sagradio mini-hidroelektranu na Toplici. Elektrana, snage 50 KW, priključena je na mrežu, i od pre dva meseca strujom snabdeva tridesetak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćinstava.

U izgradnju elektrane Đorđević je uložio preko 100.000 evra, a kaže da mu je najteže palo čekanje od tri godine, dok nije sakupio sve dozvole i počeo gradnju.

U "Agenciji za energetsku efikasnost" kažu da, zbog nemarnosti prema vodnim resursima, Srbija svake godine izgubi oko 60 miliona evra.

Naša zakonska regulativa koči gradnju malih elektrana, jer sa jedne strane, elektrodistribucija nije obavezna da ih priključi na mrežu, a sa druge, samoj izgradnji eletrane prethodi prikupljane mnogobrojnih papira i saglasnosti.

Prema katastru iz 1987. Srbija ima oko 860 lokacija pogodnih za izgradnju malih hidroelektrana, a procenjuje se da je njihov ukupan potencijal 450 MW.

Na našim rekama je sagrađeno šezdesetak ovakvih objekata, od kojih je većina u lošem stanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.