Milosavljević će razgovarati sa proizvodjačima ulja

Izvor: S media, 03.Sep.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević će razgovarati sa proizvodjačima ulja

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević zakazao je za ponedeljak, 6. septembar, sastanak sa proizvodjačima ulja na kome će se pregovarati o ceni tog proizvoda, rečeno je danas Tanjugu u kabinetu ministra trgovine.

Milosavljević će se sastati sa proizvodjačima "Dijamant", "Viktorija grup", "Invej" i "Banat" i predstavnicima Poslovne zajednice za industrijsko bilje.

Vodeće uljare u Srbiji poslednjih dana najavljuju poskupljenja svojih proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uz obrazloženje da je otkupna cena suncokreta ove godine gotovo duplo veća nego lane i iznosi i do 420 evra po toni.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, očekivani rod suncokreta će biti na nivou prošle godine (350.000 tona), ali je otkupna cena znatno bolja.

Poljoprivredni proizvodjači koji su prošle godine prodavali suncokret za 17 dinara po kilogramu ove godine se mogu nadati ceni od 30 i više dinara za istu količinu, navelo je Ministarstvo.

Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović ranije je izjavila Tanjugu da za najave o poskupljenju ulja u maloprodaji nije potrebno drugo obrazloženje osim toga što će "cena sirovina biti duplo veća nego prošle godine".

Kompanija "Viktorija grup" (Victoria Group) saopštila je u četvrtak da će odluku o eventualnoj promeni cene tog proizvoda doneti "onog momenta kada bude poznata konačna otkupna cena suncokreta, koja je ove godine značajno veća od prošlogodišnje".

Ovaj proizvodjač je ocenio da je "u ovom trenutku svaka korekcija cene veća od 15 odsto ekonomski neopravdana", dodajući da će cena ulja "Iskon" biti formirana na bazi cene sirovine, kao i na bazi berzanskih cena biljnih ulja.

"Trenutno je u Srbiji u toku žetva suncokreta koja će dati oko 300.000 tona suncokreta ili oko 120.000 tona ulja", navela je u saopštenju "Viktorija grup", koja ističe da je "očigledno da ulja ima ne samo za domaću potrošnju, nego da je oko 20 odsto tržišni višak, odnosno ulje koje će biti izvezeno".

"Viktorija oil' iz Šida je svojim kapacitetima, kao i kupljenom količinom sirovine u mogućnosti da gotovo celokupno tržište Srbije uredno snabdeva uljem i to po cenama koje su u rangu sa okruženjem kao i cenama sirovog ulja na svetskim berzama", naglašava se u saopštenju koje je potpisao generalni direktor "Viktorija grup" Nikola Vujačić.

Ostale uljare, medjutim, najavljuju poskupljenja, pa se tako očekuje da će ulja "sunce" i "vital", koja proizvodi kompanija “Invej”, naredne nedelje u maloprodaji poskupeti na 145 dinara po litru.

Tanjug

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uljana dilema

Izvor: RTV Pink, 03.Sep.2010

Milosavljević o ceni ulja sa proizvođačima u ponedeljak. . . Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević zakazao je za ponedeljak, 6. septembar, sastanak sa proizvođačima ulja na kome će se pregovarati o ceni tog proizvoda, rečeno je danas Tanjugu u kabinetu ministra trgovine.

Nastavak na RTV Pink...

Milosavljević o ceni ulja sa proizvođačima u ponedeljak

Izvor: Blic, 03.Sep.2010

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević zakazao je za ponedeljak, 6. septembar, sastanak sa proizvođačima ulja na kome će se pregovarati o ceni tog proizvoda, rečeno je danas u kabinetu ministra trgovine...Milosavljević će se sastati sa proizvođačima "Dijamant", "Viktorija grup", "Invej"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.