Milosavljević: Srbija može da bude ponosna na razvoj trgovine

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Srbija može da bude ponosna na razvoj trgovine

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević smatra da Srbija može da bude ponosna na razvoj sektora trgovine, koji je za poslednjih sedam godina imao prosečan rast od 15,7 odsto, što je 2,5 puta više od stope rasta rasta bruto društvenog proizvoda.



On je rekao da je učešće trgovine u BDP-u, poraslo sa sedam odsto u 2001.na 10,8 odsto u 2007. godini, što je porast za 2,4 odsto. Ukupan promet u trgovini povećao se za 144 odsto, rastao je po stopi od 16 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odsto godišnje, tako da je 2007. iznosio 25 milijardi evra. Promet po stanovniku 2001. bio je 514 evra, a 2007. godine dostigao je 1.872 evra, dok se broj zaposlenih u toj delatnosti povećao za 2,4 odsto, ukazao je ministar. Napominjući da je to postignuto, pre svega zahvaljujući investicijama u taj sektor, Milosavljević je predočio i da se naš veliki spoljnotrgovisnki deficit može smanjiti samo ako privučemo izvozno orijentisane investitore, a ne smanjenjem uvoza.

"Ove godine očekujemo veliki iskorak kada je reč o poljoprivredno prehrambenoj industriji, gde bismo mogli da ostvarimo do dve milijarde dolara od izvoza hrane", rekao je ministar, izrazivši uverenje će u tom pogledu liberalizacija trgovine sa EU doneti isključivo pozitivne efekte.

Milosavljević razvojnu šansu Srbije vidi u izvozu bejbi bifa, jer je defict tog proizvoda na tržištu EU ogroman, ali mi ne uspevamo da iskoristimo ni kvote koje već imamo.

"Uveli smo niz podsticajnih mera, ali ti proizvodni ciklusi traju od tri do pet godina, s druge strane imamo i kvotu od 66.000 hektolitara vina, ali su nam potrebni novi zasadi", rekao je Milosavljević, dodajući da postoji i izvozna kvota za ribu, ali je mi ne koristimo, nego umesto toga uvozimo tu namirnicu. Ministar očekuje i veliki iskorak na evropsko tržište i sa izvozom mlečnih proizvoda, jer se Subotička i Šabačka mlekara kao o "Imlek", nalaze pri kraju pocedure dobijanja izvoznog broja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.