Milka Forcan u sukobu interesa

Izvor: Politika, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milka Forcan u sukobu interesa

Milka Forcan ne može istovremeno da bude i potpredsednica "Delta holdinga" i predsednica Saveta za promociju Srbije, koji je osnovan pre dve nedelje. Ukoliko bi se Forcanova prihvatila oba posla, našla bi se sa druge strane zakona.
Ovo je, u najkraćem, juče saopšten zaključak Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa.
Po slovu zakona, funkcioner ne sme biti direktor, zamenik i pomoćnik direktora, niti član upravnog ili nadzornog odbora u privrednim subjektima u kojima nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << državnog kapitala, kazao je Milovan Dedijer, predsednik Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa.

– Položaj potpredsednice "Delta holdinga" isključuje istovremeno obavljanje funkcije predsednika ili člana Saveta. Osim toga, polazeći od načelne odredbe člana 1. stav dva istog zakona, kojom je određeno da sukob javnog i privatnog interesa postoji kada funkcioner ima privatni interes koji utiče ili može uticati na obavljanje njegove javne funkcije, Republički odbor je ocenio da su poslovi kojima se Milka Forcan profesionalno, kao zaposleno lice, bavi u kompaniji "Delta holding", u direktnoj vezi sa poslovima člana Saveta i da bi između privatnog interesa i javne funkcije postojao potencijalni sukob interesa – istakao je Dedijer.

On naglašava da je reč o mišljenju Republičkog odbora koji, za razliku od odluke, nije obavezujući. Naš sagovornik dodaje da dosadašnja iskustva pokazuju da su državne institucije uglavnom postupale u skladu sa njihovim mišljenjem.

Dedijer, takođe, navodi da su članovi republičkog odbora, pre nego što su počeli sa analizom ovog slučaja, morali da ustanove da li formiranje savetodavnog tela uopšte potpada pod Zakon o sukobu interesa.

"Imajući u vidu značaj koji poslovi povereni Savetu imaju za Republiku Srbiju, kao i činjenice da je vlada organ Republike Srbije, da je Savet obrazovan za obavljanje poslova u okviru njene nadležnosti, da zadaci Saveta suštinski prevazilaze savetodavni karakter povremenih radnih tela i zalaze u oblast kreiranja i izvršavanja strateških odluka, i da su članovi Saveta imenovani na četiri godine u telo koje je sastavni deo funkcionalne strukture vlade, Republički odbor je zaključio da se na članove Saveta odnose odredbe Zakona o sprečavanju interesa", piše u mišljenju Odbora.

Na jučerašnjoj sednici, osim Milke Forcan, razmatralo se i imenovanje Voje Žanetića, direktora Agencije "Mozaik", ali i Ivana Tasovca, prvog čoveka Beogradske filharmonije.

Žanetić bi, po mišljenju Odbora, trebalo da se "povinuje odredbi člana 8. stav jedan i da u roku od 30 dana od imenovanja prenese svoja upravljačka prava u privrednom subjektu na pravno ili fizičko lice koje nije povezano lice, da bi ih to lice u svoje ime, a za račun funkcionera, obavljalo do prestanka javne funkcije". Podrazumeva se da bi prenosom upravljačkih prava prestala i njegova funkcija kreativnog direktora, jer bi, u suprotnom slučaju, postojala nespojivost propisana članom 9. stav dva pomenutog zakona.

Ivan Tasovac, imenovan je za direktora ustanove sa učešćem državnog kapitala, pa se na njega primenjuje odredba člana 9. stav jedan zakona, prema kojoj je dopušteno da funkcioner bude istovremeno i direktor takve ustanove kada je to propisano zakonom ili drugim posebnim propisom, objašnjavaju u Odboru. S obzirom na to da je zakonom predviđena mogućnost da funkcioner prihvati drugu javnu funkciju uz uslov da postoji saglasnost organa koji ga je izabrao, Republički odbor smatra da je navedeni uslov ispunjen donošenjem Odluke o obrazovanju Saveta i imenovanju njegovih članova. Poslovi kojima se bave Predrag Marković, Jelica Minić i Ana Trbojević nisu nespojivi sa javnom funkcijom, odnosno nisu u sukobu sa zakonom.

I pre nego što je nadležni republički odbor doneo mišljenje da u Savetu za promociju postoji sukob interesa, javnost je posumnjala u ispravnost imenovanja Milke Forcan. Za samo dve nedelje iz ovog konsultativnog tela povukla su se tri stručnjaka iz oblasti marketinga: Srđan Šaper, direktor "Meken Eriksona", Srđan Đurić, savetnik premijera i Igor Avžner, savetnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

A. Nikolić

-----------------------------------------------------------

Potpredsednica "Delte : Poštujem odluku Odbora

Milka Forcan, potpredsednica "Delta holdinga", oglasila se neposredno posle objave mišljenja Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa saopštenjem. Iako u zvaničnom dopisu nije jasno navedeno da li se predsednica povlači iz ovog konsultativnog tela, iz njene izjave bi to moglo da se zaključi.

– Poštujem mišljenje Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa, iako ono nije obavezujuće. Lično ću uvek podržavati rad Saveta i biti spremna da pomognem u realizaciji konkretnih aktivnosti. I dalje tvrdim da je naša Srbija daleko bolja od onoga što se o nama misli i na menjanju takve slike vredi raditi – napisala je Forcanova. – Posle bezmalo dve godine volonterskog rada na pripremi projekta koji će popraviti imidž Srbije u svetu, veoma sam zadovoljna što je jednoglasnom odlukom vlade, ipak, osnovan Savet za promociju Srbije, pred kojim je naporan rad, sa isto toliko značajnim ciljevima.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.