Milion dolara za pripremu za transakcije u digitalnim rubljama

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 14:35

Milion dolara za pripremu za transakcije u digitalnim rubljama

Banka Rusije odredila je kako će kreditne institucije morati da zaštite transakcije u digitalnim rubljama.

Prema ocenama stručnjaka, za male banke bez filijala, troškovi organizovanja infrastrukture mogu dostići 100 miliona rubalja (oko milion dolara) i malo je verovatno da će im se isplatiti.

Istovremeno, učesnici na tržištu ističu da će mere koje je predložio regulator biti neefikasne protiv prevara, uključujući i glavni problem finansijskog tržišta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << socijalni inženejring, prenosi Komersant. U nacrtu uredbe ruska centralna banka utvrdila je niz zahteva za banke u cilju zaštite informacija o transakcijama digitalnom rubljom.

Kreditne institucije i drugi institucionalni učesnici platforme digitalne rublje moraju da postavljaju objekte informacione infrastrukture u namenske segmente računarskih mreža. Za ostale učesnike platforme pretpostavlja se standardni nivo zaštite informacija.

Nacrtom se takođe detaljno uređuju uslovi za lica sa pristupom informacijama, obezbeđivanje zaštite prenosa poruka, uključujući i elektronska sredstva koja upotrebljavaju korisnici platforme. Korisnici moraju da čuvaju dolazne i odlazne elektronske poruke najmanje pet godina.

Predsednica Banke Rusije Elvira Nabiulina navela je da postoji određeni skepticizam prema regulativi korišćenja digitalne rublje, ali kako je navela, to je uobičajeno za svaku inovaciju na finansijskom tržištu.

Stručnjaci za bezbednost informacija ocenjuju da projekat centralne banke izgleda "prilično sistemski", dok će bankama biti potrebni vreme i novac za nabavku odgovarajućih servera, bezbednosnih alata i zapošljavanje novih stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.