Milion bez poreza

Izvor: Politika, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion bez poreza

Svi koji su u Srbiji lane zaradili više od milion dinara moraće da podnesu prijavu. – Plaćaju i stranci čija su primanja bila veća od 1,6 miliona

Poslovni ljudi u Srbiji čija su primanja u 2006. godini bila trostruko veća od proseka – što znači da su mesečno kući nosili bar oko 1.000 evra, a za godinu dana 12.000 – uskoro će morati da plate porez. Zakon ih obavezuje da do sredine marta Poreskoj upravi podnesu prijave za plaćanje poreza na godišnji dohodak građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čiji bi limit trebalo da iznosi oko milion dinara. Ako to ne učine, slede prekršajne i krivične prijave. U Poreskoj upravi podsećaju da oporezivanju podleže svaki zarađeni iznos koji premašuje milion dinara. Ako "zaborave" da prijave da su lani zaradili 100.000 dinara preko neoporezivog miliona, protiv njih će biti podneta krivična prijava, jer postoji osnovana sumnja u pokušaj utaje poreza.

Za razliku od 2006. godine, kada su dohodak na zarade prijavljivali zaposleni čija su primanja u 2005. godini bila četiri puta veća od proseka, sada je limit smanjenje na trostruku godišnju prosečnu zaradu. Smanjenje neoporezivog cenzusa sa 1,2 miliona dinara, na ovogodišnjih milion, dovešće do povećanja broja obveznika koji podležu plaćanju ovog poreza.

Prema podacima Poreske uprave, za 2005. godinu je podneto 11.973 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, a taj porez je platilo 10.918 građana. Njihova godišnja primanja premašila su tadašnji neoporezivi deo do 1,2 miliona dinara. Ukupna poreska osnovica godišnjeg poreza na dohodak građana za 2005. godinu bila je 11,3 milijarde dinara na koju je utvrđen porez po stopi od 10 odsto u iznosu od 1,1 milijardu.

Najviše prijava prošle godine stiglo je iz Beograda – 6.726, Novog Sada – 2.332, Kragujevca – 984 i Niša – 886, dok je najviši oporezovani dohodak u iznosu od 173.825.475 dinara prijavio jedan "specijalni savetnik".

Ove godine dažbinu državi bi trebalo da plati oko 13.000 uspešnih poslovnih ljudi, budući da se očekuje da je bar toliko njih zaradilo više od milion dinara za celu 2006. godinu.

Novina je što će oni koji prijave prihod od, recimo, 1,9 miliona dinara morati na razliku da plate porez od 15 odsto.

Za razliku od domaćih biznismena, za strance koji rade u Srbiji ili naše koji su bili na radu u inostranstvu limit za prijavu godišnjeg poreza je veći i iznosi pet prosečnih republičkih plata. Dakle, stranci koji su u Srbiji zarađivali mesečno bar oko 1.500 evra, što znači da su za godinu dana svoj konto uvećali za oko 18.000 evra, obavezni su da plate porez državi.

Cenzus za strance iznosi 1,6 miliona dinara, potvrđuju u Poreskoj upravi, napominjući da će svi oni čija su primanja lane bila veća od 2,5 miliona dinara porez platiti po stopi od 15 odsto. Ovo zbog toga što su njihove mesečne plate premašile osmostruku godišnju zaradu.

Dohotkom se smatra godišnji zbir zarada, odnosno prihod od samostalne delatnosti, autorskih, i srodnih prava industrijske svojine, prihoda od nepokretnosti, od davanja u zakup pokretnih stvari, od osiguranja lica, oporeziv prihod sportista i sportskih stručnjaka, kao i drugi prihodi oporezivani u inostranstvu. U dohodak stranca – rezidenta ulaze samo zarade, ne računajući i dodatna primanja.

Osnovica godišnjeg poreza na dohodak građana je oporezivi dohodak, koji čini razliku između dohotka za oporezivanje i ličnih odbitaka koja za poreskog obveznika iznosi do 40 odsto od prosečne godišnje zarade. Zatim, još za izdržavanog člana porodice u iznosu od 15 odsto od prosečne godišnje zarade

Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto dohotka za oporezivanje. Ako su dva člana porodice, ili više od dva, obveznici ovog poreza – odbitak za izdržavane članove porodice može ostvariti samo jedan obveznik.

Svako fizičko lice koje ne podnese poresku prijavu, ili je ne podnese na vreme, kao i oni koji je dostave nenadležnom poreskom organu, ili u prijavi ne navede tačne podatke od kojih zavisi visina poreza, biće kažnjeno za prekršaj novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Iako se očekivalo da će se propisati mnogo veće kazne za pokušaj utaje poreza, za sada sve ostaje po starom. To će većini koji su na crno stekli veliku zaradu tokom prošle godine dobro doći. Mnogima od njih se više isplati da plate kaznu od 50.000 dinara nego porez na godišnji dohodak, jer ima slučajeva kada su obaveze prema državi mnogo veće od propisanih sankcija.

U Poreskoj upravi podsećaju da će se bilo ko od onih koji pokušaju da utaje porez na zarade teško provući, jer se od prošle godine radi unakrsna procena stečene imovine i godišnjih primanja. Tako se tačno zna koliko je ko zaradio i šta je stekao za to vreme. Dakle, ukoliko su primanja daleko manja od imetka kojim raspolaže – obveznik će sigurno biti pozvan u Poresku upravu da dokazuje poreklo imovine.

Jasna Petrović

[objavljeno: 09.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.