Milijarde evra u srpsku energetiku

Izvor: B92, 01.Maj.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijarde evra u srpsku energetiku

Beograd -- Srbiji sledi najveći investicioni energetski ciklus, a ulaganja su procenjena na oko devet milijardi evra, najavljuju iz ministarstva energetike.

U poslednjih 20 godina u Srbiji nije izgrađeno nijedno novo energetsko postrojenje, niti je napravljen ijedan megavat nove enegetske snage. Ipak, posle više od dve decenije "spavanja" tokom narednih pet do sedam godina sa najavljenim projektima srpska energetika trebalo bi da počne da se "budi".

Do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine izabraćemo strateške partnere za gradnju trećeg bloka u Termoelektrani ”Nikola Tesla”, TE ”Kolubara B” i termoelektrane toplane Novi Sad”, kaže Petar Škundrić, ministar energetike.

Uskoro će biti raspisan tender za termoelektranu u Štavlju i eksploataciju uglja, kao i za revitalizaciju Podzemne eksploatacije uglja i spajanje svih rudnika.

Ministar ističe i da su započeti radovi na revitalizaciji TE ”Kostolac”, a kineskim kreditom radiće se novi termoblok snage od 500 do 600 megavata. Eksploatacija uglja u ”Kostolcu” podići će se sa devet na 12 miliona tona godišnje. Kredit je vredan 1,250 miliona dolara, 85 odsto finansiraju Kinezi, a sve ostaje u vlasništvu EPS.

Partnerstvo sa Italijanima i Nemcima

Narednih godina srpski energetičari treba da rade i na realizaciji projekata sa Italijanima, a planirana je gradnja 10 malih HE na Ibru, jednu HE na Savi, tri HE na srednjoj Drini i 500 megavata u vetroparkovima. Za sada su urađene studije za Ibar, a naredna dva meseca formiraće se zajedničko preduzeće EPS i italijanske ”Seći energije”.

Iz EPS stižu najave da bi tokom ove godine mogla da ”padne” odluka i šta će se sve graditi u partnerstvu sa nemačkom kompanijom RWE.

”Razmatraće se gradnja kapaciteta sa 3.000 megavata i ukupne vrednosti pet milijardi evra”, kaže Dragomir Marković, generalni direktor EPS.

Marković kaže da će se za sve projekte uraditi studije i utvrdiće se tehno-ekonomska opravdanost. Najveći projekat je reverzibilna hidroelektrana ”Đerdap 3” snage 2.400 megavata, niz malih HE na Velikoj Moravi i HE na ”Gornjoj Drini”.

Ubrzana gasifikacija Srbije

Ni gasni sektor nije bio ništa manje zapostavljen. Gasifikacija Srbije već godinama ide puževim korakom, a svaki potres u međunarodnom transportu odrazi se pogubno i po nas. Ipak, gradnjom međunarodnog gasovoda ”Južni tok” i završetkom podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, Srbija bi trebalo da bude energetski bezbednija.

”U prvom kvartalu naredne godine očekujemo i prve radove na trasi kroz Srbiju, koja će imati kapacitet od 36 do 41 milijarde od ukupnih 63 milijarde kubika godišnje”, objašnjava Dušan Bajatović, generalni direktor ”Srbijagasa”.

Bajatović kaže da će do septembra biti završena studija izvodljivosti za naš deo trase, a krajem godine i za ceo ”Južni tok”. Nema najava odlaganja, a sve više partnera se uključuje u projekat. Austrija je nedavno ozvaničila svoje učešće, a narednih meseci ući će i Francuska.

U narednoj zimskoj sezoni Srbija bi trebalo da ima i osiguranu gasnu ”zimnicu” u podzemnom skladištu Banatski Dvor.

Moderna rafinerija do 2012. godine

Uskoro će početi radovi na gradnji novog postrojenja u rafineriji Naftne industrije Srbije u Pančevu. Ugovor za modernizaciju vredan je 396 miliona evra, a a kompanija ”CB & I Lummus” uradiće postrojenja za meki hidrokreking.

Očekuje se da sve bude završeno do trećeg kvartala 2012. godine. Izgradnjom postrojenja NIS će potpuno preći na proizvodnju ekološki čistog goriva u skladu sa najstrožim evropskim standardima.

Godišnja proizvodnja motornih bezolovnih benzina povećaće se na 638.000 tona, dok će proizvodnja ”evro 5” dizela porasti sa sadašnjih 230.000 tona na 1.538.000 tona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.