Izvor: Blic, 22.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Kovačević: Raspad sistema

Milan Kovačević: Raspad sistema

Ekonomista Milan Kovačević, član G17, kaže za 'Blic' da ovakva odluka znači praktično 'raspad sistema, jer je propisano da svi moraju da se pridržavaju zvaničnog kursa, a za odstupanje od njega predviđene su visoke kazne'.

Država pokušava da se krpi umesto da se napravi valjano tržište na kojem će se dinar i marka razmenjivati po pravoj vrednosti. Kod nas se vrši improvizacija koja nas mnogo košta. Jasno je da je ovo urađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zato što državi treba para. Sada će doći na videlo da su naši carinski porezi vrlo visoki, naročito za one proizvode koji su na kvotama. Sve ovo će biti veliki pritisak na inflaciju, jer obično kada država javne prihode naplaćuje preko mere, dolazi do porasta cena i inflacije objašnjava Kovačević, dodajući da će stopa inflacije zavisiti od povećanja novčane mase i od drugih mera koje bi Vlada mogla da preduzme da smiri inflaciju. K.P. Miroljub Labus: Odluka Vlade Srbije

Odluku jugoslovenskih carinarnica da uvoznu robu carine po kursu od 19 dinara za marku i 41 dinar za dolar, ekonomista Miroljub Labus tumači kao 'korak bliže ka devalvaciji'.

To je prikrivena devalvacija, doduše samo delimična, jer to još nije izjednačeno s uličnim kursom objašnjava Labus, napominjući da carinarnice nisu mogle na svoju ruku da se odluče na takav korak, bez odluke Vlade Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.