Mikrokrediti najbolji za smanjenje siromaštva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikrokrediti najbolji za smanjenje siromaštva

BEOGRAD - Mikrokrediti za započinjanje posla su najbolje sredstvo za smanjenje siromaštva, jer inostrane donacije polako jenjavaju, pa treba stvoriti održive institucije, koje će uvek raspolagati potrebnim sredstvima, ukazano je na današnjem seminaru za novinare.

Predstavnik vladinog tima za smanjenje siromaštva Žarko Šunderić ukazao je da treba zakonski omogućiti koncept inkluzivnog finansijskog sistema, koji će omogućiti da se tim poslom bave i nebankarske institucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što će omogućiti lakše dobijanje kredita.

Korisnici mikrokredita vrlo su revnosni u vraćanju duga, tako povraćaj kod Fonda za mikro razvoj iznosi 99 odsto, a kod "Agroinvesta" od 60 do 70 odsto.

Predstavnik Fonda Olivera Bjekić rekla je da je ta institucija od 2001. godine do danas odobrila više od 12.000 mikrokredita, u ukupnom iznosu od 18,5 miliona evra, a prosek po kreditu iznosio je 1.800 evra.

Fond odobrava sukcesivno tri vrste kredita, prvo do 100.000, u drugom krugu do 200.000, a u trećem do 500.000, a rok vraćanja je do 24 meseca.

Predstavnik "Agroinvesta" Slobodan Zarić ukazao je da veliki broj korisnika kredita uspešno vodi biznise, jedan trećina ga je uzela ponovo, a neki su već u 5. ili 6. ciklusu. Do sada je plasirano 13 miliona evra za 14.000 klijenata, od kojih je najviše za agrobiznis, nešto manje za zanatlije, trgovinu i povratnike u selo.

U prvom krugu odobrava se do 200.000, u drugom do 300.000 i posle do 400.000 dinara. Za ove kredite nema grejs perioda, potrebno je ili imati pokriće u imovini, ili dva jemca -fizička lica, a kamata iznosi 3,2 odsto mesečno za biznis kredite i 2,2 odsto za obnovu kuće.

Efektivna kamatna stopa je od 20 do 38 odsto na godišnjem nivou i krediti su prilično skupi, s obzirom da je sada jedini način da se odobravaju preko depozita u bankama, jer Zakon o bankama ne poznaje druge vidove finansiranja, što bi trebalo da se promeni izmenama Zakona o bankama ili donošenju novog o mikrofinansiranju.

Tada bi krediti bili jeftiniji i fleksibilniji, a prema analizi Međunarodne organizacije rada sa tim zakonskim izmenama do 2012. godine moglo bi da se otvori 95.000 novih radnih mesta, a sa postojećom regulativom 13.000, ukazao je predstavnik MOR-a Jovan Protić.

Učesnici seminar najavili su da će od 25. do 27. maja u Beogradu biti održana međunarodna konferencija o smanjenju siromaštva putem mikrofinansiranja, u organizaciji poljskog Centra za mikofinansiranje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.