Izvor: RTS, 23.Sep.2021, 14:04

Mihajlovićeva u Varšavi na konferenciji o zelenoj energiji

Poljska je domaćin "Partnerstva za transatlantsku energiju i saradnju u oblasti klime" koju organizuju Sjedinjene Američke Države sa evropskim partnerima, a u okviru kojeg je i ministarska konfencija. Traže se rešenja koja će osigurati energetsku bezbednost zemalja kroz ulaganja u obnovljive izvore energije.
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Varšavi da su energetska bezbednost, zelena energetika, održivi razvoj centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teme u Evropi.

"Sve što radimo i sve u čemu se povezujemo sa Evropom i svetom u borbi protiv klimatskih promena i povećanju energetske stabilnosti je jako važno za našu zemlju", navela je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo.
Konferencija, dodaje, predstavlja transatlantsku inicijativu za energetsku sigurnost i borbu protiv klimatskih promena.
Biće prisutna 22 ministra iz EU, kao i zemalja iz regiona, ali i sekretarka SAD za energetiku, njen pomoćnik, zamenik sekretara SAD za trgovinu.
"Govoriću šta smo sve uradili proteklih godinu dana u oblasti energetike, a uradili smo mnogo. Zakoračili smo u proces dekarbonizacije, koji ni za koga u svetu nije lak, ali mislim da saradnjom i povezivanjem i razgovorima o najvažnijoj temi danas u svetu, a to je kako da imamo dovoljno energije, a da s druge strane očuvamo životnu sredinu za generacije koje dolaze", poručila Mihajlovićeva.
Ministarka se danas sastala sa Donom Grejvsom, zamenikom američkog sekretara za trgovinu, sa kojim je razgovarala o ekonomskim odnosima dve zemlje, unapređenju saradnje, razmeni tehnologiji, iskustava i tehničkoj podršci u izradi strateških dokumenata, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.
Sa Grejvsom je razgovarala o potencijalima za ulaganja u nove energetske kapacitete, novim investicijama iz SAD i zahvalila na pruženoj podršci i pomoći u izradi zakona, podzakonskih akata i pratećih strateških dokumenata.
Mihajlovićeva i Grejvs su razgovarali i o nastavku pružanja podrške i razmeni tehnologija i iskustava u izradi vodonične strategije.
Grejvs je posebno istakao da ceni dosadašnje partnerstvo i izrazio očekivanje da će saradnja sa Srbijom biti poboljšana u svim oblastima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Stabilne cene gasa i struje za domaćinstva, visoke za privredu

Izvor: N1 televizija, 23.Sep.2021

Srbija ima stabilne cene gasa i električne energije za garantovane potrošače i domaćinstva, dok su cene gasa za privredu oduvek bile visoke, a sada su povišene i za električnu energiju, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović i upozorila da to može uticati na konkurentnost naše privrede,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.