Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2022, 20:46

Mihajlovićeva: Uradićemo sve da budemo energetski stabilni

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da će država uraditi sve što je u njenoj moći da obezbedi dovoljne količine energije i energenata za privredu i domaćinstva za narednu zimu, kao i da neće biti restrikcija i nestašica.

"Srbija se mesecima sprema za predstojeću zimu, sve vreme radimo na tome da obezbedimo dovoljne količine energenata za 60, a verujem da ćemo uspeti i za 90 dana. Znamo šta je teška zima, pamtimo i 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godinu i restrikcije i zato radimo sve što je u našoj moći da imamo dovoljno energije i energenata, pritom razmišljamo i o tome šta sve može da se desi u drugim državama. Kritičnije od nabavke naftnih derivata i gasa, jeste pitanje električne energije koja će nas mnogo koštati. Mi sada uvozimo između 5 i 7 odsto od ukupne dnevne potrošnje, a zimi će to biti i više od 20 odsto. Delom je to zbog krize koja je globalna, a delom krivica onih koji su neodgovorno rukovodili Elektroprivredom Srbije", rekla je ministarka.

Kad je reč o dugoročnim planovima nabavke gasa, ministarka je rekla da će Srbija izgradnjom gasovoda Niš-Dimitrovgrad u septembru naredne godine imati mogućnost nabavke gasa od drugih dobavljača, čime će smanjiti svoju zavisnost od ruskog gasa.

"Pregovaramo sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o ceni i količinima koje bismo mogli da kupujemo od njih, takođe imamo mogućnost nabavke sa LNG terminala u Grčkoj", izjavila je Mihajlovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović: Neće biti restrikcija i nestašica na zimu

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2022

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da danas da neće biti restrikcija i nestašica na zimu, jer će država uraditi sve da obezbedi dovoljne količine energije i energenata za privredu i domaćinstva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.