Mihajlović: Rodno odgovorni budžet u službi svih građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 01:11

Mihajlović: Rodno odgovorni budžet u službi svih građana

Rodno odgovorni budžet omogućava unapređenje kvaliteta svakodnevnog života građanki i građana Srbije, eliminisanje nejednakosti i stvaranje pravednijeg društva, izjavila je potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlović je, povodom pokretanja četvorogodišnjeg regionalnog projekta za unapređenje rodne ravnopravnosti kroz uvođenje rodno odgovornog budžetiranja koji podržavaju UN Women i Švedska agencija za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), istakla da Srbija na sistemski način vodi računa o interesima i potrebama svih građanki i građana Srbije još od 2015. sprovođenjem strukturalne finansijske reforme.

Dodaje da je Srbija primer dobre prakse kada je rodno odgovorno budžetiranje u pitanju.

"To nije moguće bez političkog liderstva i rodno odgovornih institucija, a Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost snažno stoji i podržava transformativne društvene promene koje rodno odgovorno budžetiranje donosi u izgradnji društva jednakih mogućnosti kakvo želimo", rekla je potpredsednica vlade, saopšteno je iz njenog kabineta.

Navodi da Srbija predstavlja primer dobre evropske prakse u sprovođenju rodno odgovornog budžetiranja i jedna je od dve zemlje van EU koja je to uvela u Zakon o budžetskom sistemu.

U budžetu za 2020. godinu, 66 institucija na nacionalnom i pokrajinskom nivou definisalo je budžetske programe i ciljeve koji su rodno odgovorni i odgovaraju na različite potrebe određenih grupa u društvu.

Cilj pomenutog četvorogodišnjeg projekta je da osigura sistematično uključivanje pitanja rodne ravnopravnosti pri donošenju politika i budžeta na svim nivoima vlasti, samim tim pružajući podršku u sprovođenju nacionalnih i međunarodnih obaveza u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i primenu Agende 2030 za održivi razvoj i Pekinške deklaracije i Platforme za akciju, navedeno je u saopštenju.

Komunalnim radnicima 100 odsto zarade tokom lečenja od koronavirusa

Mihajlović je potpisala Aneks IV posebnog kolektivnog ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti i izjavila da je njime obezbeđeno da radnici iz te delatnosti mogu da primaju 100 odsto zarade ukoliko se razbole od korona virusa.

Mihajlović je istakla da je potpisivanje tog ugovora još jedan korak bliže stvaranju boljih uslova za radnike u komunalnoj delatnosti, koji su 24 sata na ulicama.

"Moja poruka svim zaposlenim radnicima u komunalnim delatnostima, a ima ih više od 60.000, jeste da je država uz njih, jer smo svesni značaja njihovog rada", rekla je Mihajlović nakon potpisivanja ugovora.

Mihajlović je podsetila da je 2015. godine potpisan poseban kolektivni ugovor za preduzeća u komunalnoj delatnosti, čime je nakon više od 20 godina ta oblast uređena.

"Radnici u komunalnoj delatnosti su pođednako važni kao i zdravstveni radnici i važno je da smo ovim aneksom obezbedili da mogu da primaju 100 odsto zarade ukoliko se razbole od korona virusa. Nadam se i da ćemo što pre doći u situaciju da aneks ne primenjujemo, da svi ostanemo živi i zdravi i da se epidemija što pre završi", rekla je ona.

Pored potpredsednice Vlade, aneks ugovora potpisali su i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Aleksandar Radojević i predsednik granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost" Milan Simić.

Radojević je rekao da su kao sindikat na terenu prepoznali da mnoga preduzeća nisu reagovala na pravi način u toku epidemije, te da su na taj način zaštitili komunalnu delatnost i radnike.

"Ovim aneksom kolektivnog ugovora pomogli smo da radnici koji su u izolaciji ili su zaraženi korona virusom mogu da se leče kod kuće, uz 100 odsto primanja. Hvala resornom ministarstvu na razumevanju i brzoj reakciji", izjavio je Radojević.

Simić je zahvalio potpredsednici Vlade i Ministarstvu na dobroj saradnji, što pokazuje i potpisani aneks.

"Analizom koju smo sproveli utvrdili smo da pojedini poslodavci ne poštuju odluke Vlade u vreme epidemije. Ovim doprinosimo da zaposleni nemaju probleme i da ako su u izolaciji ili su zaraženi, da se to ispoštuje", rekao je Simić.

Ističe da je važno da uz zaposlene u zdravstvu poštujemo i zaposlene u komunalnim delatnostima, koji su svaki dan na ulicama i rade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlovićeva: Srbija postigla mnogo, UN važan partner u rodnoj ravnopravnosti

Izvor: RTS, 01.Okt.2020

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, predstavlja Srbiju na ovogodišnjem sastanku o rodnoj ravnopravnosti koji se održava u okviru 75. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, saopšteno je iz kabineta potpredsednice...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.