Mihajlović: Niko u Vladi ne priča o poskupljenju struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2012, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Niko u Vladi ne priča o poskupljenju struje

BEOGRAD -

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da niko u Vladi Srbije ne priča o poskupljenju struje i drugih energenata i dodala da je jedan od glavnih zadataka ministarstva, na čijem je čelu, da obezbedi dovoljno energije po razumnim cenama.

"Niko u Vladi ne govori o poskupljenju električne energije, niti bilo kog drugog energenta. Tako da je priča o poskupljenju na nekom drugom mestu," kazala je Mihajlović za RTS.

O ceni posle restrukturiranja
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U energetskom sektoru je mnogo problema koje prvo treba rešiti, pa tek onda treba pričati o cenama, posebno gasa i struje, rekla je ona i ukazala da predstojeća grejna sezona neće biti laka.

"Mnoge stvari moraju da se urade, posebno u energetskom sektoru, da bi on bio efikasniji. Mora se promeniti način upravljanja Elektroprivredom Srbije. Mnogo je problema, pre svega finansijskih i ekonomskih u tom preduzeću", rekla je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine i dodala da će se menjati tarifni sistem.

"Onog trenutka kada možemo da govorimo o efikasnim preduzećima o tome da smo restrukturirali određena preduzeća u energetici. O tome da smo obezbedili energije i energenata možemo da pričamo i o ceni", navela je ona.

Mihajlović je rekla da je neophodno da se izvrši naplata dugovanja, i da se naprave socijalne karte.

To bi, kako navodi, značilo da bi korekcija cene struje mogla da bude prolongirana.

Promeniti način upravljanja

Mihajlović je podsetila da je pre nekoliko godina cena gasa mnogo porasla i da se do kraja godine ne planira poskupljenje.

"Ali ono što mora da bude paralelno sa pričom o poskupljenju jeste promena načina upravljanja 'Srbijagasom'. Sve ono što može da se učini, da to preduzeće bude efikasnije u radu, uradićemo. I naravno, dogovor vezan za Banatski dvor, mora da funkcioniše", kazala je ministarka.

Građani i privreda duguju toplanama, a toplane duguju za gas i mazut, podsetila je ona i dodala da je, kada postoji politička saglasnost, pa i ekonomska i energetska, moguće rešiti takve probleme.

"Toplane nisu same po sebi problem. Desilo se to da su se one malo izopštile iz energetskog bilansa Srbije, što je problem za celu zemlju. Lokalne samouprave je trebalo da vode računa o toplanama, nažalost nisu sve", rekla je Mihajlović i navela da bi toplane trebalo da budu više vezane za Ministarstvo.

"Tu smo da im maksimalno pomognemo. Ne možemo platiti mazut za njih, ali možemo pokušati da nađemo način, upravo oko prebijanja dugovanja koja su ogromna da bi toplane mogle spremno da dočekaju grejnu sezonu", kazala je ona.

Dodala da je jedan od prioriteta ministarstva a i vlade borba protiv korupcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.