Izvor: RTS, 10.Okt.2022, 13:19

Mihajlović: Nećemo više uvoziti rusku naftu kroz Janaf

Srbija više neće uvoziti rusku naftu kroz Janaf, izjavila je za Tanjug ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i navela da će kroz Janaf ubuduće u Srbiju biti uvožena samo neruska nafta.
Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoji opasnost od nestašica naftnih derivata na srpskom tržištu i da novi paket sankcija EU kojim se zabranjuje uvoz ruske sirove nafte neće uticati na stabilnost snabdevanja i naglasila da je uvoz sirove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nafte preko Jadranskog naftovoda najisplativija i najodrživija opcija za Srbiju.

"Mi imamo svojih 20 odsto nafte, toliko proizvodimo, a ostalih 80 odsto biće neruska nafta. Koliko znam, Naftna industrija Srbije kao jedini uvoznik sirove nafte u Srbiju ima dogovor sa Janafom da do 5. decembra, naftu koju su nabavili iz Rusije ona prođe ovim naftovodom a da njime od tada ide samo neruska nafta", rekla je Zorana Mihajlović, posle konferencije "Žene kao nosioci ruralne ekonomije".
Navela je da će Srbija imati dovoljno sirove nafte i da je procenat ruske nafte koji je uvožen bio različit, pa je ova nafta poslednjih meseci činila 50 odsto, dok je lane taj odnos bio drugačiji u korist neruske nafte.
Mihajlovićeva je rekla da je izgradnja naftovoda do Mađarske mogućnost koju je i Ministarstvo rudarstva i energetike uvrstilo u svoj investicioni plan, ali da je potrebno uraditi analize i videti da li postoji ekonomska opravdanost.
"Najodrživije i najekonomičnije za Srbiju je da sirovu naftu dobija preko Janafa, to je i dalje najbolja opcija za nas, a izgradnja naftovoda do Mađarske, što je prva varijanta i koja bi koštala između 70 i 180 miliona evra, ili do Albanije, preko Severne Makedonije, što predstavlja drugu opciju, za sada su samo mogućnosti. Ali potrebno je napraviti studiju izvodljivosti da se vidi da li je i koliko ekonomski isplativo ulagati u takve projekte. Sve drugo su idejna rešenja, nema opipljive analize, nisu donete nikakve odluke, to je samo potencijalna mogućnost da imamo različite rute snabdevanja naftom", rekla je Mihajlovićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.