Mihajlović: Moramo da uđemo u globalni voz zelene agende, priče o zabrani rudarenja koriste se u političke svrhe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 11:25

Mihajlović: Moramo da uđemo u globalni voz zelene agende, priče o zabrani rudarenja koriste se u političke svrhe

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da zelena agenda donosi više koristi nego štete jer je to novi model rasta koji će, kako je istakla, obezbediti energetsku, ekonomsku i političku nezavisnost i stabilnost Srbiji u narednim godinama i decenijama.

Mihajlović je rekla da je neophodno hitno graditi nove energetske kapacitete u Srbiji i da je energetska infrastruktura jednako važna, kao i saobraćajna.

Istakla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Srbija napreduje, da je privredni rast impozantan i da je očekivano da nam treba više energije, te da će nam u narednom periodu biti potrebne još veće količine.

"Moramo da gradimo RHE, skladišta energije, nove vetroelektrane, solarne elektrane, elektrane na biomasu. Da napravimo investicionu Meku, kao u infrastrukturi, gde samo u saobraćaj investiramo više od 20 milijardi evra", rekla je Mihajlović gostujući na televiziji Hepi, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

To nam je, ističe, neophodno i u energetici i dodaje da nam hitno trebaju kapitalne investicije.

"Nije bilo jasne strategije, 30 godina nema novih projekata, planova, ali to ne znači da sada ne možemo da napravimo plan kojim ćemo obezbediti energetsku dovoljnost. To će značiti i nova radna mesta, privredni rast i nezavisnost i stabilnost u energetskom, ekonomskom i u političkom smislu“, rekla je Mihajlović.

Navela je da će se promene u energetici desiti bez obzira na pojedine otpore.

"Moramo da uđemo u globalni voz zelene agende i borbe sa klimatskim promenama. Kada je reč o postojećim kapacitetima, pre svega o termoelektranama, biće potrebne bar dve godine da RB "Kolubara" stane na zdrave noge. Pravimo analizu i izaći ćemo i pred Vladu i pred predsednika Republike sa predlozima kako da sledeća zimska sezona bude stabilna i da ne uvozimo 15, 20 i više procenata struje", rekla je Mihajlović.

Kako je dodala, suština je u novim kapacitetima koji moraju hitno da se grade i koji će koristiti najnovije tehnologije od Amerike do Kine.

Navela je da je velika greška što EPS nije izgradio nijedan kapacitet 30 godina, kao i da je EMS trebalo da ima znatno više investicija u visokonaponsku mrežu.

Mihajlović je istakla da Srbija hitno treba da gradi obe reverzibilne HE i "Bistricu" i "Đerdap 3" i dodala da ova godina treba da bude godina u kojoj će se raditi projektnotehnička dokumentacija za ova dva projekta.

"Potrebno je da imamo i posebno preduzeće koje će se time baviti, da li kao ćerka firma EPS-a ili ne, to je manje važno, ali da imamo kompaniju Zelena energija Srbije koja će rezervisati prostor za solarne i vetroelektrane i da zajedno sa privatnim partnerima proizvodi energiju i delom bude vlasnik tih elektrana", rekla je Mihajlović, dodaje se u saopštenju.

Priče o zabrani rudarenja koriste se u političke svrhe

Mihajlović je izjavila  da su zlato, bakar i litijum kritične mineralne sirovine u svetu bez kojih nema privrednog razvoja, a da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je bogata tim sirovinama.

Ona je istakla da je potreban strateški pristup kada je reč o razvoju rudarstva, bez kojeg je nemoguć privredni razvoj.

"Litijum, bakar, zlato su kritične mineralne sirovine u svetu, a to je nešto što Srbija ima. Treba svi da znamo da bez tih sirovina nema automobila, vetrogeneratora, solarnih elektrana. Bez litijuma nema mobilnih telefona. Litijum je vrlo neravnomerno raspoređen u svetu, malo zemalja ga ima, a Srbija je jedna od njih i mislim da o tome da li ćemo to bogatstvo iskoristiti ili ne treba da razgovaramo", rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da je na zahtev građana obustavljen projekat "Jadar", ali da priče o zabrani rudarenja koriste isključivo u političke svrhe.

"Potreban nam je strateški pristup i treba argumentovano da razgovaramo o svemu i da vidimo da li želimo i u kojoj meri da se razvijamo. Sve priče o zabrani rudnika služe samo u političke svrhe i time se ugrožava ne samo rudarstvo, već i kompletna privreda", rekla je Mihajlović gostujući na TV Hepi, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Navela je da Srbija i te kako može da zarađuje od rudarstva i dodala da je promenjen zakon i da sada bilo koja kompanija koja eksploatiše rudu mora prvo da je ponudi našem tržištu, pa tek onda da je izvozi.

"Kada je reč o litijumu, ideja je bila da ovde imamo ne samo preradu rude, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila", rekla je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović: Energetska infrastruktura jednako važna kao i saobraćajna

Izvor: Danas, 07.Feb.2022

Zelena agenda donosi više koristi nego štete, jer je to novi model rasta koji će obezbediti energetsku, ekonomsku i političku nezavisnost i stabilnost Srbiji u narednim godinama i decenijama, izjavila je danas za TV Hepi potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.