Izvor: RTV 5, 03.Sep.2012, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović:Moguće vansudsko poravnjanje Komika i Smedereva

"Ukoliko Komiko na sudu pruža uveravanja da može da izvrše obaveze, onda ja očekujem da se vansudski dogovore sa onim ko ih je tužio i da se u tu investiciju krene. Vrlo brzo ćemo saznati rezultat toga i moćićemo da odgovorimo da i ovaj projekat ide ili ne ide", rekla je ona novinarima nakon sastanka sa predstavnicima kompanije Komiko oil.
Javni pravobranilac Smedereva u avgustu je tužio Komiko oli zbog neispunjavanja obeveza iz ugovora i zatražio raskid ugovora o zakupu zemljišta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << za izgradnju rafinerije.
Mihajlovićeva je rekla da veruje da postoji neka mogućnost vansudskog poravnanja i najavila da će obaviti konsultacije i sa predstavnikom lokalne samuoprave Grada Smedereva kao bi dobila i informacije i druge strane u sporu.
Prema njenim rečima, pitanje je za prethodnu vlastu "zašto se nije krenulo u realizaciju te investicije, ako je, kako je navela, jedan investor ovde prisutan od 2008. godine i ako od tada pokušava nešto da uradi".
Na pitanje da li je možda krivica na Komiko oilu koji je bio dužan da uplati novac, Mihajlovićeva je rekla da ne govori uopšte koje i da li je neko kriv, ističući da je njen interes kao ministra energetiike da vidi da li se projekat realizuje ili ne.
"Mi smo nova vlada, novo ministarstvo, naš interes je da se stvari realizuju. Ako projekat (Komiko oila) može da se realizuje svakako ćemo ga podržati, ako ne može idemo u one projekte koji mogu da se realizuju", rekla je ona nakon sastanka sa predstavnicima Komiko oila u Vladi Srbije.
"Svaka investicija u ovoj zemlji, naročito u ovoj teskoj ekonomskoj krizi, od ogromnog je značaja i da svakako mora da postoji razgovor na lokalnom nivou, ali i sa državom", rekla je minstar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović.
Američko-holandska kompanija Komiko oil je 20. juna najavila gradskoj upravi da će prekoračiti nekoliko dana s uplatom 652 miliona dinara za zakup 113 hektara na 99 godina, za izgradnju rafinerije u Smederevu.
Na to obaveštenje gradska uprava je kompaniji poslala opomenu koja je investitoru dala još osam dana da uplati dogovoreni iznos, a 10. jula je javni pravobranilac podneo tužbu za raskid ugovora.
U budžet Grada trebalo je od novca za zakup zemlje da se ulije i oko 4,5 miliona evra za uredjenje gradjevinskog zemljišta.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.