Mihajlović: Imamo struje, za sada nema potrebe za uvozom

Izvor: Politika, 06.Sep.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Imamo struje, za sada nema potrebe za uvozom

Još jedna šansa za Komiko oil

BEOGRAD – Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilna i struja se neće uvoziti u septembru i oktobru, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.

„Elektroenergetska situacija je stabilna, struje ima i neće se uvoziti tokom septembra i oktobra”, rekla je Mihajlović novinarima u vladi Srbije. Mihajlović je istakla da će sve informacije o tome na vreme biti poznate javnosti. Pre desetak dana ona je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << upozorila da će Srbija tokom grejne sezone morati da uveze određenu količinu struje i da će Ministarstvo energetike učiniti sve da sezona grejanja bude spremno dočekana i da do kraja godine ne bude poskupljenja električne enegije.

„U ovom trenutku mi jesmo pred svršenim činom da moramo da uvezemo električnu energiju, ali ćemo se dobro pozabaviti time koje su to količine, da to ne optereti budžet i javna preduzeća i Ministarstvo”, rekla je Mihajlović.

Ona je napomenula da je Ministarstvo, zajedno sa javnim preduzećima, oformilo kriznu grupu koja radi na tome kako da na najbolji način budu obezbeđeni energenti, s obzirom na ozbiljnu energetsku krizu u kojoj je Srbija već nekoliko godina, pred grejnu sezonu. Dodala je da prilikom interventnog uvoza električne energije neće biti posrednika. „Ministarstvo nije protiv trgovine električnom energijom, ali smo protiv toga da se neko bogati na interventnom uvozu, odnosno na ceni koja je po nekoliko puta viša”, objasnila je tada Mihajlović.

-----------------------------------------------------------

Još jedna šansa za Komiko oil

Opština Smederevo daće američko-holandskom kozorcijumu Komiko oil još jednu šansu da ispuni ugovornu obavezu i izgradi rafineriju u tom gradu, dogovoreno je danas na sastanku u Vladi Srbije.

''Naš zajednički stav je da damo još jednu mogućnost investitoru da ispuni ugovorne obaveze, da bi nakon toga mogao da počne realizaciju projekta smederevske rafinerije'', rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović novinarima u Vladi Srbije, posle sastanka sa delegacijom opštine Smederevo.

Ona je naglasila da su Srbiji potrebni ulagači i da je interes vlade da se ta investicija ukoliko je moguće realizuje, jer su svi investitori dobro došli u Srbiju, ali kako je dodala, moraju da poštuju zakone i ugovore koje su potpisali.

Ministarka je izrazila očekivanje da će do kraja godine biti poznato da li je investitor u stanju da ispuni svoje obaveze i realizuje tu investiciju.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović nije mogla da precizira da li će biti povučena tužba grada protiv Komika, i objasnila da to nije u njenoj nadležnosti, već da će o tome odlučivati javni pravobranilac i Skupština opštine Smederevo.

Skupština Smedereva treba da zauzme novi stav o tome na sednici koja će biti održana oko 20. septembra, on će potom biti iznet na sudu i po osnovu toga će se odlučivati.

Grad Smederevo tužio je „Komiko oil” i zatražio raskid ugovora o izdavanju u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, jer taj američko-holandski kozorcijum nije u predviđenom roku uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije u tom gradu. Pregovori o dobijanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije u Smederevu trajali su oko tri godine. „Komiko oil” je najavio da će u rafineriju u Smederevu uložiti 250 miliona dolara i da će je izgraditi za tri godine i otvoriti više od 500 radnih mesta.

objavljeno: 06.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.