Mihajlović: Energetski sektor biće u znaku investicija

Izvor: Politika, 07.Apr.2014, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Energetski sektor biće u znaku investicija

BEOGRAD –Ova godina bi, kad je energetski sektor u pitanju, trebalo da bude u znaku investicija i reformisanja javnih preduzeća, a u gasnom sektoru očekuje nas nastavak realizacije projekata Južni tok i gasovoda Niš-Dimitrovgrad, izjavila je ministarka energetike u tehničkoj Vladi Zorana Mihajlović.

Krajem prošle godine potpisan je ugovor za izgradnju trećeg bloka u termoelektrani Kostolac B, gde bi radovi trebalo da počnu do kraja ove godine. Očekujemo da se uskoro završe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i pregovori sa konzorcijumom zainteresovanim za izgradnju novog bloka u Termoelektrani-toplani Novi Sad, rekla je Mihajlović za današnji broj lista Danas.

Već duže vreme, navela je ona, pregovaramo sa investitorima koji žele da ulažu u termoelektranu Štavalj, sa pripadajućim rudnikom, kao i u reverzibilnu hidroelektranu Bistrica.

„U oblasti obnovljivih izvora, samo u prošloj godini potpisano je više od 200 memoranduma za izgradnju mini-hidroelektrana, a u martu je završen i drugi javni poziv za izgradnju MHE na 143 lokacije”, kazala je ministarka energetike.

Kada je reč o gasnom sektoru, prema njenim rečima, očekuje nas nastavak realizacije projekata Južni tok i gasovoda Niš-Dimitrovgrad.

„Posle formiranja vlasti u Beogradu trebalo bi da se nastave i projekti koje je inicirao Privremeni organ, uključujući raspisivanje tendera za upravljanje otpadom na deponiji u Vinči i izgradnju fabrike za reciklažu. U planu je i dobijanje toplotne i električne energije iz otpada, imajući u vidu da se na toj deponiji dnevno odloži 1.700 tona otpada. Deponija u Vinči bi danas izgledala mnogo drugačije da prethodna gradska uprava nije 2007. zaustavila tender, pa je na novoj vlasti da taj posao maksimalno ubrza”, rekla je Mihajlović.

Na pitanje postoji li plan rasterećenja javnih preduzeća od prekomernog broja zaposlenih, ona je napomenula da se o optimalnom broju zaposlenih ne može govoriti bez detaljne analize.

„Veliki problem predstavlja neadekvatna struktura zaposlenih. U EPS-u, na primer, postoji manjak radnika u proizvodnji, a višak u administraciji. I jedan od prioriteta biće upravo otklanjanje tog disbalansa, koji je izražen i u drugim javnim preduzećima”, rekla je ministarka.

Na pitanje da li će, ukoliko ostane ministarka energetike, insistirati na davanju koncesije za aleksinačke uljne škriljace za koje je, između ostalih, zainteresovana i Estonija, Mihajlović je rekla da je to jedan od prioriteta energetskog sektora u Srbiji.

„Jer, iako je potrebno određeno vreme da se investicije u energetskom i rudarskom sektoru pokrenu, činjenica je da ta ulaganja direktno utiču na privredni rast. Ne samo ova, već i druge, već započete investicije, uglavnom će se realizovati po principu davanja koncesija, kao i strateških i privatno-javnih partnerstava”, rekla je Mihalović.

Tanjug

objavljeno: 07.04.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Energetski sektor u znaku investicija

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Apr.2014

BEOGRAD - Ova godina bi, kad je energetski sektor u pitanju, trebalo da bude u znaku investicija i reformisanja javnih preduzeća.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.