Mihajlović: Cilj nam je energetski stabilna država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2021, 12:03

Mihajlović: Cilj nam je energetski stabilna država

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da je cilj nove energetske politike da Srbija uspešno upravlja promenama koje donosi energetska tranzicija i da budućim generacijama ostavimo energetski stabilnu državu i čistiju životnu sredinu.

"Hoćemo da učinimo sve što možemo da se u Srbiji živi zdravije, ali i da imamo dovoljno struje i toplotne energije. Energetska bezbednost je za svaku državu od velikog značaja, jer kad nemate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energiju, dovoljno struje i toplotne energije, vi ste ugrožena država, što stvara druge ekonomske, političke i ostale probleme" rekla je Mihajlovićeva za TV KCN.

Istakla je da sada kada znamo da se Srbija brže zagreva od planetarnog proseka, moramo da napravimo planove za naredni period i da je to razlog zbog čega je Ministarstvo napravilo novi zakonodavni okvir, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

"Imamo poseban zakon u oblasti obnovljivih izvora energije, novi zakon u oblasti energetske efikasnosti i pripremamo integrisani plan za klimu i energetiku, kao i novu energetsku strategiji do 2050. godine. To su procesi koji ne mogu odmah da daju rezultat, ali je potrebno da se s njima počne", naglasila je ministarka.

Mihajlovićeva je istakla da svaka promena, a posebno tako velika kao što je donošenje nove energetske politike, stvara otpore jer oni postoje uvek kada se prave promene.

Prema njenim rečima pitanje energetske bezbednosti i klimatska politika moraju da budu iznad svake političke priče.

"Možemo da imamo različita mišljenja i da se ne volimo politički, ali u argumentima moramo da budemo jasni, da nam zajednički cilj bude da imamo dovoljno struje i toplotne energije, ali i da to bude u čistijoj životnoj sredini", navela je ona.

Mihajlovićeva je rekla i da će od danas u Varšavi učestvovati na ministarskim sastancima Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju.

Na ovim sastancima će ministri iz zemalja Evropske unije, regiona i predstavnici američkog Stejt departmenta razgovarati o globalnim pitanjima koja se tiču klimatskih promena i energetske stabilnosti a planirani su i bilateralni sastanci sa sagovornicima iz regiona, Evrope i sveta o planovima Srbije u procesu energetske tranzicije, mogućnostima za saradnju i razmeni iskustava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović: Zelena agenda, održivi razvoj centralne teme u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2021

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Varšavi, gde će sutra prisustvovati konferenciji Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TEČ) da su energetska bezbednost, zelena energetika, održivi razvoj centralne teme u Evropi..."Sve...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.