Mi ovde imamo boks meč u 12 rundi

Izvor: B92, 23.Jul.2020, 18:00

"Mi ovde imamo boks meč u 12 rundi"

Beograd -- Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin izjavio je da nove ekonomske mere imaju cilj da se interventno pomogne tamo gde su najveći problemi.

"Ja doživljavam ovaj program kao mini, ad hoc program koji se nastavlja na onaj prethodni. Naša očekivanja da će medicinska kriza da se uspori nisu ostvarena", rekao je on.

Nove ekonomske mere, imaju za cilj, kako kaže, da se interventno pomogne tamo gde su najveći problemi, a to su mikro, mala i srednja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća.

"Ovde je sada fokus na najugroženijem sektoru. Još značajniji fokus je u odlaganju poreskih obaveza i očekivanju da će se produžiti moratorijum i za privredu i stanovništvo za određeni period", rekao je Đuričin.

Dodao je da to zavisi od mogućnosti NBS da izdejstvuje tu meru u saglasnosti sa komercijalnim bankama.

"Sada su ugroženi prihodi banaka, ako bi se moratorijum produžavao beskonačno doći će do gubitaka i dekapitalizacije banaka, one to ne mogu da urade".

Đuričin je rekao da moramo da vodimo računa gde je realni fiskalni prostor, gde je prostor u zaduživanju, gde je prostor u monetarnim transakcijama i da "u te četiri ravni pronalazimo rešenje".

"Mi ovde imamo boks meč u 12 rundi. U prve četiri nismo dobili tehnički nokaut, imamo aktivnu poziciju. Ali se još ne zna šta će biti do kraja, jako je teška situacija", rekao je on.

Dodaje da ohrabruje što do sada nismo poklekli i što postoje nove mere bez obzira koliko su manje.

"Više me hrabri što su na bazi realnih osnova, nego da su definisane na nadahnutim nagađanjima", rekao je on.

Dodaje da Srbija ima šansi da bude u zoni malog negativnog rasta ili eventualno na nuli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.