Mešoviti pokazatelji privrede evrozone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mešoviti pokazatelji privrede evrozone

Privreda evrozone posle solidnog početka godine počinje da gubi nešto od svog naboja, pokazuju danas objavljeni podaci.

Dok je indeks ekonomskih aktivnosti u aprilu bio i dalje dobrostojeći, zaseban izveštaj pokazuje da je u martu došlo do znatnog pada u maloprodaji.

Kompanija Markit, koja se bavi finansijskim informacijama i uslugama, saopštila je da je njen indeks nabavki u privredi u aprilu bio na 53,9 poena, neznatno manje od 54 poena u martu, što je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najviše u poslednjih četiri godine. Ipak je i dalje dosta iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada.

U poslednjih nekoliko meseci, privredi evrozone pomoglo je više faktora, među kojima niže cene nafte, slabiji evro i podsticaj od 1.100 milijardi evra Evropske centralne banke.

Markit je naveo da podaci iz njegovog istraživanja pokazuju da zemlje koje su sprovele ekonomske reforme u proteklih nekoliko godina sada vide plodove tih mera, poput Irske i Španije.

Mada Markitovi podaci ukazuju na rast, zvanični podaci statističke službe Evropske unije pokazuju da bi potražnja među potrošačima mogla da oslabi podle solidnog početka godine.

Eurostat je saopštio da je maloprodaja u evrozoni pala za 0,8 odsto u martu u odnosu na prošli mesec, što je uglavnom posledica pada od 2,7 odsto u prodaji automobilskog goriva. Ovaj pad je usledio posle više uzastopnih meseci rasta.

Uprkos martovskom padu, maloprodaja je u provom tromesečju porasla za 0,7 odsto što će uticati i na ukupan rast. Očekuje se da će podaci koji će biti objavljeni sledeće nedelje pokazati da je evrozona imala privredni rast od 0,4 odsto u prvom kvartalu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.